Na, ezeknek a vitaminoknak aztán tényleg semmi közük nincs a fogyókúrához, gondolhatod, és van is némi igazságod. Azonban, ahogy a Dr. House című bejegyzésben írtam, hogy a diétázás következménye volt a súlyos C-vitamin hiány, így például aki nem vagy csak nagyon kevés állati eredetű táplálékot fogyaszt, annál figyelni kell az A és a D vitamin adagolására, ugyanis ez a két vitamin természetes formájában csak húsban, májban, tojásban lelhető fel. Nem véletlen egyébként, hogy például a margarint A, D, E vitamin hozzáadásával készítik.
A-vitamin (retinol)
Csak állati eredetű élelmiszerekben található meg, illetve a béta-karotin néven ismert előanyag, amely a sárgarépában van nagy mennyiségben. Ez olyan elővegyület, amely csak akkor alakul át A-vitaminná, amikor a szervezetnek szüksége van rá. Az A-vitamin szintjét a máj szabályozza, megfelelő felszívódáshoz pedig elégséges fehérje- és zsírbevitelre van szükség. Az A-vitamin kétféle képpen támogatja az immunrendszert:
1. fenntartja a bőr, a nyálkahártya és a bőrfelszíni felületek egészségét, és így a káros baktériumok nem képesek behatolni a szervezetbe
2. serkenti azoknak a fehérvérsejteknek a termelését és működését, amelyek elpusztítják a káros baktériumokat és vírusokat.
A-vitamin források
Retinol: máj, hús, tojás, vaj, vitaminozott élelmiszerek, margarinok, egyéb kenyérre kenhető zsiradékok.
Karotinoidok: sárgarépa, spenót, káposzta, tápanyagokkal dúsított élelmiszerek, például reggeli italok.
D-vitamin
Szabályozza a kalcium és a foszfor felszívódását, ezek vérben található koncentrációját, valamint a csontokba és fogakba való beépülését. Együttműködik más alapvető tápanyagokkal a fertőzések elleni védelemben, és hozzájárul a bőr egészségéhez, valamint az izomerő fenntartásához. Segít a fogszuvasodás, az ínybetegségek és a csontritkulás kockázatának csökkentésében, és felgyorsítja a csonttörések gyógyulását. Kétféle D-vitamint különböztetünk meg: a D2- és D3-vitamint. Míg a D2-vitamint többnyire növények tartalmazzák, az állati eredetű élelmiszerek vegyesen mindkettőt. A D3-vitamin az aktívabb, ezt nevezik napfényvitaminnak is. UV-sugárzás hatására keletkezik az emberi bőrben.
D-vitamin források
Zsírban oldódó anyag lévén a D-vitamin természetes formájában csak az állati eredetű élelmiszerek zsíros részeiben található meg, míg a provitaminok széles körben elterjedtek a növényekben.
E-vitamin
Az E-vitamin erőteljes antioxidáns. A szabad gyökök sejtekre gyakorolt káros hatása ellen kialakulásuk megakadályozása révén véd. Védi az érzékeny zsírszerkezetű sejthártyát, megóvja a szabad gyökök káros hatásaitól (oxidációtól), amely a sejtek pusztulását, és a betegségeket okozza. Gátolja az öregedési folyamatokat, és egyes feltételezések szerint pozitív hatással van a nemiségre is.
E-vitamin források
Növényi olajok, diófélékből és olajos magvakból készült olajok, mogyoró, mandula, napraforgómag. Sötétzöld zöldségfélék: káposzta, spenót, brokkoli.
K-vitamin
Ha már van gyerkőcöd, már pedig, ha ezt a blogot olvasod, akkor valószínű, hogy igen, a K-vitaminnal rögtön a csecsemő osztályon találkozhattál, ugyanis ez az egyetlen vitamin, ami nem található meg az anyatejben. Ezért ameddig a baba csak anyatejet szopizik, a K-vitamint muszáj pótolni. A K-vitamin nélkülözhetetlen a véralvadáshoz. Az ember K-vitamin szükségletét felerészben fedezi a táplálékkal felvett, és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin.
K-vitamin források
A zöld leveles növények: paraj, káposzta, brokkoli, kelkáposzta, tej és tejtermékek.