Múlt hétvégén már elkényeztetett minken az időjárás. A ragyogó napsütés arra késztetett, hogy kimenjek a kertbe ásni, kapálni, magot ültetni. Most meg visszatért a tél vége, a tavaszra egyetlen dolog emlékeztet, a piacon kapható mosolygós, piros hónapos retek. A tavaszi salátám egyetlen, remélem, hazai hozzávalója. A jégsalátát még Spanyolországból szállították, gyanítom, a kaliforniai paprika is onnan származik.
Pont tegnap olvastam Lila Füge bejegyzését Fűszeres Eszter blogján a londoni gyorséttermek forradalmi változásáról. Létezik már olyan üzletlánc, amelyik csak helyi alapanyagokból dolgozik. A Spektrumon egész sorozat foglalkozott olyan angol szállodákkal és éttermekkel, amelyek maximum 50 km-es körzetből szerzik be az alapanyagok, és csak olyan beszállítóktól vásárolnak, akik biodízellel tankolják meg a teherautóikat. Mi van itthon? Még az almát! is külföldről veszik a zöldség-nagykereskedők. Ha szilveszter éjjelén fogadod meg, hogy január 1-én még pihensz egy kicsit, de másodikától fogyókúrázni, diétázni kezdesz, uram bocsá' életmódot fogsz változtatni, esélyed nincs hazai alapanyagokat beszerezni.
Én szerencsés helyzetben vagyok, mert kb. 5 percre van tőlünk a gyáli zöldség piac, ahol még találni olyan őstermelőket, akik valóban a saját terményeiket árulják. Már nagyon várom a langyos, tavaszi vasárnap reggeleket, amikor a férjemmel kettecskén ráérősen sétálunk végig a zöldséges pultok között, és válogatunk a friss, gyakran aznap hajnalban szedett új hagymák, piros és fehér retek csomók közül.
Az első "majdnem" tavaszi saláta
Hozzávalók 4 személyre
1 jégsaláta
1 csomó hónapos retek
1 db fehér retek
2 db sárgarépa
1 db kígyóuborka
1 db kaliforniai paprika
4 db paradicsom
zöldfűszeres kecskesajt
1/2 citrom leve
4 evőkanál olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt bors
Ezen nincs mit írni, minden hozzávalót feldaraboltam, az olajból, citromból sóval, borssal öntetet készítettem, a kész saláta tetejét pedig megszórtam a körtés-ruccolás saliból maradt kecskesajttal.
1 adag 289 kcal-t tartalmaz.