Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Rozskenyér ráérős karácsonyi reggelihez

2011. november 22. - Moroandi

magvas rozskenyér.jpg

Nem csak az ünnepi ebédhez és vacsorához lehet gyönyörűen megterített asztalhoz leülni, ugyanilyen meghitt lehet karácsony reggelén kényelmesen a családdal reggelizni. Lágy tojás, sonka, sajtok, frissen facsart narancslé, eperdzsem és persze kenyér, zsemle vagy kifli (a kritikus pont). Találtam Limara oldalán olyan rozskenyér receptet, ami egy diétás étrendbe is belefér. Sütöttem már bajor rozskeneret, annak egy kicsit nehéz a tésztája, most inkább ebből a receptből készítek próbasütést.

Az öregtésztától valahogy könnyebb lesz a kenyér, ropogósabb a héja. Kenyérsütés előtti napon az összes hozzávalót mély tálba öntöm, és 10-15 perc alatt robotgéppel bedagasztom. Folpack-kal letakarom, és a hűtőbe teszem. Másnap átgyúrom, a felét kiveszem a rozskenyérhez, a másik fele visszamegy a hűtőbe következő sütésig. Kb. 1 hétig lehet felhasználni.

Az öregtésztához

25 dkg BL55 fehér liszt

1 csipet só

1 csipet nádcukor

1 dkg élesztő

1/2 1 dl langyos víz

 

Magvas rozskenyér

25 dkg öregtészta

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

2 teáskanál só

1 teáskanál nádcukor

2 evőkanál olaj

1,2 dkg élesztő

3,2 dl langyos víz

1 evőkanál zabpehely

1 evőkanál tökmag

A zabpehely és a tökmag kivételével minden hozzávalót egy mély tálba  öntök. Addig dagasztom, amíg elválik az edény falától. Az utolsó 5 percben, amikor a tészta már összeállt, adom hozzá a zabpelyhet és a tökmagot. A sütő aljába hőálló edénybe vizet teszek, 50 C°-ra előmelegítem, majd lekapcsolom, és kb. 50 perc alatt a tésztát duplájára kelesztem. A letelt idő után kiveszem, átgyúrom, sütőpapírral kibélelt formába teszem, tetejét megszórom még egy kis tökmaggal, és megspriccelem vízzel. A sütőt 220 C°-a  melegítem, a vizet az aljában hagyom, a kenyeret 10 percig sütöm, majd visszaveszem a hőfokot 200 C°-ra, és még 35-40 percig sütöm. Az utolsó negyed órában a tetejét letakarom, hogy a magvak ne égjenek meg. Ha megsült, rácsra teszem, és hagyom kihűlni.

2 szelet kb. 270 kcal-át tartalmaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr633395924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása