Sűrűn készül mostanában palacsinta nálunk. Megint pontgyűjtésből szereztem magamnak egy Stahl serpenyőt. Mániákus pontvadászatom nem múlik, jelenleg csúcs minőségű bőröndökre lehet olcsóbban pályázni a Tescoban matricaragasztással. Visszatérve a palacsintára, ez sem a diétás kaja kategória. Talán Norbi Update palacsintája szénhidrát csökkentett lisztből cukormentes lekvárral még fogyasztható, de a gyerekek kedvence fehér lisztből, jó sok cukros kakaóval vagy édes túrókrémmel valamit magára (alakjára) adó anyukának nem fér bele a mindennapi étrendjébe. A kukoricalisztes palacsinta nem tartalmaz cukrot, a zöldséges raguban is a paradicsomszósz miatt csempésztem egy teáskanálnyit. Ebédre vagy vacsorára könnyű és gyors egytálétel.
Kukoricapalacsinta zöldségraguval
Hozzávalók 6 db palacsintához:
1 egész tojás
1 dl tej
1 csipet só
3 evőkanál kukoricaliszt
3 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 dl szénsavas ásványvíz
1/2 dl olaj
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
5 dkg zöldborsó
5 dkg kukorica
1 pritamin paprika
1 szál bazsalikom
2 szál kakukkfű
1 teáskanál nádcukor
2 dl paradicsompüré
A palacsintatészta készítése baromi egyszerű, mégis sokan félnek tőle. Csomós lesz, leragad, csak a baj van vele, és még a lakás is büdös lesz tőle. Egyetlen titka van a jó tésztának: a tojást és a tejet egy csipet sóval ízesítem, majd kézi habverővel homogén állagúra keverem. Ezután mehet bele a liszt. Továbbra is a kézi habverővel dolgozom, egy kanálnyi liszt, elkeverem, aztán jöhet a következő kanálnyi mindaddig, amíg galuskatésztára hasonlító alapanyagot kapok. Innen hígítom vissza a szénsavas vízzel. Beteszem a hűtőbe egy fél órára pihenni. Ha nagyon sűrű lett, még mehet bele egy kis víz és ekkor öntöm bele az olajat is. Ezzel a módszerrel egyetlen csomót sem találni a tésztában, és könnyű lesz kisütni is.
A kukoricalisztes palacsintát a szokásosnál sűrűbbre hagyom, és egy kicsit vastagabb lesz a kész tészta, hogy a zöldségragu ne áztassa el.
A raguhoz a hagymát felkockázom, a fokhagymát apróra vágom, és kevés olajon megfonnyasztom. Utána mehet bele minden zöldség, az apróra vágott zöldfűszerek felét is belekeverem, a többit pedig a tésztába. Lassú tűzön 10 perc alatt roppanósra párolom. A paradicsompürét kikeverem a nádcukorral és egy teáskanálnyi tönköly liszttel, majd ráöntöm a zöldségekre. Egy-két perc alatt átforrósítom a szósszal, és már töltöm is a palacsintát vele.