Vasárnap sóban sült csirkét készítettem. Férjem a nagylányommal a két combon osztozik, kislányom, Lili mindig a szárnyáról lefaragott húscafatokat eszi meg, nekem marad a hatalmas csirkemell. Talán a harmada, fele fogy el, a többi a hűtőbe vándorol. Vannak kedvenc salátáim, amibe a maradék hús tökéletesen megfelel, de a mindennapi salátavacsora kissé unalmas. Úgy is bagettet akartam sütni, a csirkemell egyik fele szendvicsben végezte.
Tönkölybúza bagett
Hozzávalók 2 db 30 dkg-os bagetthez
30 dkg tönkölybúzaliszt
30 dkg kenyérliszt BL80
1 zacskó száraz élesztő
1 teáskanál só
1/2 teáskanál nádcukor
5 evőkanál olaj
kb. 4 dl langyos víz
1 teáskanál aprított rozmaring
A lisztet 1/2 percre mikróba teszem. Egy nagy tálba öntöm és a többi hozzávalóval addig dagasztom, amíg az edény falától el nem válik. A sütőt 50 °C-ra melegítem, majd lekapcsolom és a bedagasztott tésztát kb. 2 órára beteszem keleszteni. Amikor lejárt az idő, átgyúrom, két felé osztom, hosszúkásra formázom, a tetejét bevagdosom, és kb. 30 percet újra kelesztem. A sütőt 220 °C-ra előmelegítem, az aljába kis tálba vizet teszek. (A következő nagyobb beruházás során a sütőt cserélem le olyanra, amelyiknek van beépített gőzfunkciója.) A megkelt kenyértésztát a sütőbe tolom, a hőmérsékletet rögtön visszaveszem 200 °C-ra, és kb. 30 perc alatt ropogósra sütöm.
Megpróbálom megvárni, hogy kihűljön :). Addig egy-két paradicsomot felkockázok, lecsöpögtetem, megsózom, borsozom, fél gerezd fokhagymát rányomok, friss bazsalikommal fűszerezem és rácsöpögtetek egy pici olívaolajat. Ha végre kihűlt a kenyér, egy szélesebb darabot levágok belőle, kettészelem, jégsalátát halmozok a tetejére, vékonyra szeletelt csirkemellet rendezek rá és az előkészített paradicsom "salátával" ízesítem.