Először ültettem tárkony a fűszerkertembe. Drága kertészmérnök barátnőm nem figyelmeztetett, hogy akkora bokorrá fejlődik, nem győzöm visszavágni. Már a mélyhűtőbe is raktam apróra vágva, télen nehogy tárkony nélkül maradjak. Sőt, muszáj saját készítésű tárkonyecettel ízesítenem legközelebb a salátámat.
A tárkonyos csirkeragu leves első ránézésre nem diétás. Pedig rengeteg zöldség, sovány csirkemell, alacsony zsírtartalmú tejföl és a liszt nélküli habarás a garancia arra, hogy nem terheljük meg vele a szervezetünket.
Hozzávalók 4 személyre
1 csirkemellfilé
4 szál sárgarépa
4 szál fehérrépa
1 kisebb zeller
1 kisebb karalábé
5 dkg vaj
4 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál friss tárkony
1/2 teáskanál kakukkfű
csipet rozmaring
tengeri só
frissen őrölt bors
1 kis pohár 12%-os tejföl
A húst felkockázom, a zöldséget kockára vagy julienre vágom. Egy nagy serpenyőbe a vaj egynegyedén és egy kanálnyi olajon el kezdem pirítani a csirkét. Mindig keveset rakok a serpenyőbe, hogy ne párolódjon, inkább süljön. Ha kész a hús, ugyanezt teszem a zöldséggel is. A következő adag zsiradékon lepirítom a felaprózott répát, majd a zellert, karalábét.
A megpirult hozzávalókat átöntöm egy fazékba, felöntöm kb. másfél liter vízzel, beízesítem a fűszerekkel. Nem kell több 30 percnél, és kész a leves. A tejfölt kikeverem két merőkanálnyi forró levessel, majd visszaöntöm a habarást a fazékba. Leellenőrzöm az ízesítést, forralok rajta egyet, és lehúzom a tűzről. Hagyom állni 1/2 órát, így összeérnek az ízek. Nyári melegben egy kis citrommal frissebb ízhatást érhetünk el.