Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Hárommagvas rozskenyér

2014. augusztus 22. - Moroandi

harommagvas-rozskenyer.jpgMindenki paleo kenyeret süt, pedig belgyógyász szakorvosok már többször felhívták a figyelmet az ősember diéta veszélyeire. Kétféle élelmiszer radikális tiltását tartalmazza a paleo étrend: gabona és tejtermék. A tejtermékek tiltását még észérvekkel alátámaszthatónak is tartom, de gabona? Már 10.000 éve termesztjük és esszük a rozsból, búzából készült kenyeret, mégsem voltak jelen civilizációs megbetegedések.

A magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések a vegyipar és az élelmiszeripar megjelenésével és fejlődésével egyidőben jelentek meg. Persze a paleo diétát alkalmazók rövid távú sikerei kétségtelenek, a hosszú távú eredmények már korántsem ilyen egyértelműek. Nagyobb lányom óvónénije is lelkesen paleózott, kb. 25 kg túlsúlytól szabadult meg, azonban a hatalmas mennyiségű tojás fogyasztást visszafogta, és újra el kezdett joghurtot, kefirt, sovány sajtokat enni (nem hízott vissza egy dekát sem). 

Számomra sokkal logikusabb az étrendünkből a gyorséttermi kajákat, a félkész és készételek sokaságát kiiktatni, mint drasztikus életmódváltás keretében megszabadulni minden gabonától és tejterméktől. A teljes kiőrlésű lisztek, a házi készítésű vaj és joghurt olyan nélkülözhetetlen tápanyagforrások, melyek teljes mértékű megtagadása hosszú távon hiánytünetekhez vezethetnek. Nyilván tartózkodnunk kell az élelmiszeripar által olcsón előállított minden értékes tápanyagot nélkülöző ételtől, azonban pl. kenyeret nagyon könnyű otthon is készíteni kenyérsütőgép nélkül is. 

Hárommagvas rozskenyér

Egy apró előkészületet igényel vagy inkább egy gondolatnyi tervezést: savanyú tésztát kell készíteni a sütés előtti napon. 4 evőkanál rozslisztet és 3 evőkanál friss házi tejet (forralva, langyosra hűtve) összekeverem, majd folpackkal felfedve 1 napig állni hagyom. 

Hozzávalók a kenyérhez

20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt

25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

1/2 evőkanál só

3 g száraz élesztő

2,5 dkg házi vaj

3 dl langyos víz

1 csipet őrölt kömény

1 evőkanál magkeverék (tökmag, fenyőmag, napraforgómag)

Egy nagy keverőtálban öntöm a liszteket, a sót, az élesztőt. A közepébe mélyedést készítek, beleteszem a puha vajat, a savanyú tésztát, a langyos vizet. Kb. 10 percig dagasztom, majd konyharuhával letakarva meleg duplájára kelesztem (1-1,5 óra). Lisztezett felületen átgyúrom, hosszúkásra formázom, beleteszem a sütőformába. Szilikont használok, azt nem kell zsírozni, lisztezni, és soha nem ragad bele a kenyér. Újra hagyom kelni 30 percet. A sütőt 220 °C-on előmelegítem, az aljába vízzel teli edény rakok. A kenyér tetejét alaposan bevizezem, megszórom a magkeverékkel, és mehet a sütőbe 35-40 percre. Félidőbe ránézek, ha túl barna lenne a teteje, rádobok egy alufóliát. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr416625345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kónya Tibor 2014.08.22. 15:14:29

Jól hangzik, de mi az a savanyú tészta?? Van arról forrás, hogy cukorbetegség, hipertónia stb. nem létezett mondjuk a középkorban? Vagy az ókorban?

allegravelli 2014.08.22. 18:32:04

Javasolnám az alább belinkelt cikket elolvasni, mielőtt Ön egy bekezdésben mindennemű tudományos indok nélkül csípőből lefitymálná a paleolit étrendet.
Jómagam kb. 3 éve paleózom, csak pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni. Valahányszor gabonát vettem magamhoz, visszatértek a panaszaim. Abbahagytam a gabonafogyasztást és ismét elmúltak a problémáim.
A teljes kiőrlésű gabonák toxintartalma is megérne egy misét...

www.tenyek-tevhitek.hu/a-glutenfogyasztas-negativ-kovetkezmenyei.htm

Moroandi · https://aloewebshop.hu 2014.08.22. 19:14:28

@Kónya Tibor: savanyú tészta az, amit friss tejből és rozslisztből előző nap kikevertem. A civilizációs betegségek középkori létezéséről/nem létezéséről nincs forrásom. Előbb haltak meg harcban és fertőzésben, ráadásul nem rendelkeztek vérnyomásmérővel és egyéb kütyüvel.

Moroandi · https://aloewebshop.hu 2014.08.22. 19:17:34

@allegravelli: természetesen vannak pro és kontra érvek. Általam nagyra becsült és tisztelt Antal Vali oldalán pedig az alábbi cikk olvasható:
antalvali.com/paleolit-taplalkozas.html

Angel Wing 2014.08.23. 17:20:14

Értem én, hogy kenyeret sütsz, de ehhez minek fikázni paleo táplálkozást? Enélkül nem megy?

Moroandi · https://aloewebshop.hu 2014.08.23. 19:27:00

@Angel Wing: fikázás nélkül is tudok sütni :-), pusztán arról gondolkodtam, hogy miért kell feltétel nélkül, vakon követni egy olyan étrendet, melynek néhány pontja tök logikátlan. És ezzel a gondolatommal nem vagyok egyedül.
antalvali.com/paleolit-taplalkozas.html
shop.builder.hu/paleolit-taplalkozas-pro-es-kontra-a1147
süti beállítások módosítása