Mindent lerágcsált a csiga. Ilyen csigainvázióra nem emlékszem. Meztelencsigák párosával lelték halálukat a medencénkben, de még a nappaliban a kanapé előtt is találtunk egyik reggel egy undorító csúszómászót. A tavalyi cukkini terméshez képest idén úgy kellett vadászni az épen maradt zöldségre.
El kezdtünk trükközni: fenn hagytunk egy olyan cukkinit a növényen, amelyiket már megrágcsált a csiga, mert azt vettük észre, hogy mindig ahhoz az egyhez térnek vissza. Egy darabig még működött is ez a fajta ügyeskedés, de most már olyan mértékű invázió van a kertünkben, hogy talán egy-két cukkini menekül meg a csigától (tőlem nem, mert ami ép marad, azt megfőzöm).
Cukkinikrémleves
Hozzávalók 4 személyre
2 db közepes cukkini
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
tengeri só
frissen őrölt bors
majoránna
2 evőkanál házi tejföl
tálaláshoz parmezán és lucernacsíra
Az olajon megdinsztelem a hagymát és a fokhagymát, majd rádobom a felkockázott cukkinit. Éppen annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Beízesítem sóval, borssal, majoránnával. 20 perc alatt alacsony hőfokon puhára főzőm. Lehúzom a tűzről, botmixerrel pürésítem. A tejfölhöz kimerek a levesből egy-két kanálnyit, kézi habverővel simára keverem, majd visszaöntöm a leveshez. A tálalásnál parmezánforgáccsal megszórom és lucernacsírával díszítem.