A kenyér és a tészta helyettesítése a gluténmentes étrendben meglehetősen nagy kihívás! Lehet ugyan vásárolni gluténmentes lisztkeverékeket és kukoricalisztből készült tésztákat is, azonban a megfelelő állag és íz eléréséhez némi kísérletezgetésre van szükség.
Gluténmentes tésztákból meglehetősen nagy a választék, azonban olyan spagettit kerestem ehhez a recepthez, amelyről nem lehet megállapítani, hogy kukoricalisztből készült, megszólalásig hasonlítson egy durum tésztához. Amit találtam, az egy hagyományos eljárással készített igazi olasz "házi" tészta kukorica- és rizslisztből.
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag Dialsi spagetti
2 kisebb cukkini
1 teáskanál vaj
8 dkg dió
pár szem olívabogyó
2 gerezd fokhagyma
1/2 dl tejszín
1 dl tej
citrom reszelt héja
só és bors
4 dkg parmezán
petrezselyem
A cukkiniket vékony csíkokra vágom, enyhén megsózom, majd vajon megpárolom. A spagettit kifőzőm, a főzővizet félre rakom. A mártáshoz a diót száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítom, átöntöm a turmixgépbe. Hozzáreszelem a parmezánt, a fokhagymát, ráöntöm a tejszínt és a tejet, majd összeturmixolom. A félkész mártást beleöntöm egy serpenyőbe, sózom, borsozom, felöntöm 1 dl főzővízzel. Belereszelem a citrom héját, hozzá lapátolom a spagettit és a cukkinit. Néhány percig főzöm, amíg a mártás kicsit besűrűsödik. A tetejét megszórom petrezselyemmel. Tálaláskor mehet még rá egy kis parmezán.
Szeretnél olvasni a nagy gluténmentes tészta tesztről?