Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Spagetti sült kelbimbóval

2015. január 30. - Moroandi

kelbimbo-spagetti.jpgA brokkoli, a kelbimbó, az összes káposztaféle nemcsak ízletes, hanem a rengeteg egészséges összetevőnek köszönhetően segít abban, hogy a téli időszakot betegség nélkül átvészeljük. A káposztát is a szegények növényének tartották, csakúgy, mint a csicsókát, pedig a rengeteg értékes tápanyag miatt mindannyiunk asztalán igen gyakori ételként kellene jelen lennie. 

A káposztafélék C-vitamin tartalma kimagasló, hiszen 100 gramm fehér káposzta fedezi a napi szükségletet. Nagy előnye ezenkívül, hogy a káposztában lévő C-vitamin nem bomlik le a főzés során. Nem is tudtam, hogy több fajta C-vitamin is van! Persze a fejes káposzta nyersen is finom, gyakran készítek belőle coleslow-t (amerikai káposztasalátát), sárgarépával, hagymával igazi vitaminbomba. 

A kelbimbó nagyon gazdag B-vitaminokban, gyakori fogyasztás méregtelenítő hatású. Még szerencse, hogy a káposztafélék nem étrend-kiegészítők, mert így büntetlenül le lehet írni a jótékony hatásait. Nem szeretnék tippeket adni, de most már a gyógyszergyárak igazán lobbizhatnának azért, hogy legyen tilos a növényekről is gyógyhatást állítani. Mert mit csinál a nyugati medicina megrögzött híve: magas a vérnyomásod? - szedjél nyugtatót meg vérnyomáscsökkentőt; telezabáltad magad anyós vasárnapi ebédjéből? - kapjál be gyorsan egy B....t-ot! Még csak véletlenül sem kezdi el kutatni, mitől magas a vérnyomásod! Ott egy bogyó, szed be gyorsan, egy hónap múlva újra megmérjük! És ez sajnos személyes tapasztalat :(

Na, de vissza a kelbimbóhoz! Igazán finomra sikeredett, bár legközelebb muszáj lesz előfőzni, mert a közepe bizony kemény maradt.

Hozzávalók:

50 dkg kelbimbó
5 dkg húsos szalonna
só, bors
olívaolaj
méz
32 dkg spagetti

A sütőt 220 °C-ra előmelegítem. A kelbimbót külső leveleitől megszabadítom, megmosom. lecsöpögtetem, majd sóval, borssal megszórom, rádobom a felkockázott szalonnát. Meglocsolom olívaolajjal, egy teáskanálnyi mézzel, és az egészet jól összekeverem. Átöntöm egy tapadásmentes tepsibe, és 25-30 perc alatt készre sütöm. Amíg sül a kelbimbó, kifőzöm a spagettit; pont egyszerre lesz kész a zöldség és a tészta. A spagettire rákanalazom a szalonnás kelbimbót, a kisült szafttal együtt, különben a tészta igen száraz marad. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr647120141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása