Diéták és ízek, ahogy én főzök

Az életmódváltás morzsái 2.

2009. augusztus 04. - Moroandi

Tegnapi ígéretemhez híven néhány ajánlott élelmiszert fogok bemutatni. Ha odafigyelsz a táplálkozásodra, akkor túl nagy meglepetés nem fog érni, bár számomra volt egy-két újdonság. A táplákozási piramist már a Tönkölybúza kenyér című bejegyzésben felraktam, ezt itt megtalálod: fittmami.blog.hu/2009/06/24/tonkolybuza_kenyer_1.

Alapok

A félkész, kész és erősen feldolgozott élelmiszerek gyakran okoznak súlygyarapodást, annak ellenére, hogy kis adagokat eszel belőle. A nyers, teljes értékű alapanyagokból otthon elkészített ételekből normális adagokat lehet enni, mert alacsonyabb a kalóriatartalmuk a kész ételekhez képest, mégis hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak.

Melyek a teljes értékű élelmiszerek?

A nyers zöldségek és gyümölcsök, a gabonafélék, a teljes kiőrlésű kenyér, a teljes kiőrlésű, vagy durum búzából készült tésztafélék, barna és vadrizs, burgonya, sovány húsok, tengeri halak, sovány tej, sajt, joghurt.

Mi az előnye a teljes értékű élelmiszer fogyasztásának?

  • tápanyagban gazdagok
  • megfelelően kombinálva mindent tartalmaznak, amire a szervezetnek szüksége van
  • hosszab ideig biztosítják a jóllakottság érzését

Melyek az erősen feldolgozott élelmiszerek?

A sütemények, a kekszek, chipsek, a sült krumpli, hot-dog, hamburger, pizza (na nem az, amit Olaszországban eszek a tengerparton, ott csak friss alapanyagokból készítik, nincsen párja), és az édességek.

Milyen hátrányai vannak, rendszeresen ilyen ételeket fogyasztasz?

  • kevés tápanyagot tartalmaznak
  • magas a kalóriatartalmuk
  • gyakran tartalmaznak telített zsírsavakat, tartósítószereket (a cellulit kialakulásának első számű felelősei)
  • nem okoznak tartós jóllakottságérzést.

Ahhoz, hogy a szervezetünk hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz, minden nap fogyasztani kell valamit minden élelmiszercsoportból, méghozzá naponta mindegyikből valami mást.

Élelmiszercsoport
Tápanyagok
Gyümölcsök Vitaminok, ásványi anyagok, rostok, fitotápanyagok
zöldségek és zöld leveles saláták Vitaminok, ásványi anyagok, rostok, fitotápanyagok
Kenyér, gabonafélék, tésztafélék szénhidrátok, vitaminok, rostok, ásványi anyagok
tej és tejtermékek Fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok
Állati és növényi fehérjeforrások Fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok
Olajok, zsírok Létfontosságú zsírsavak, zsírban oldódó vitaminok
Italok Víz, zöld tea, fehér tea

 

Tegnap már írtam arról, hogy miből mennyit lehet enni, ezt holnap részletesen is kifejtem.

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr141288864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.