Amikor a kilencvenes évek elején Olaszországban először rendeltem Calzone-t, azt sem tudtam, hogy mi az. Meghökkentem, amikor elém rakták a "csukott" pizzát, de az íze valami isteni volt. Itthon minden pizzériában azt kerestem, hol tudnék újra enni. Egy balatoni étteremben találtam az étlapon, persze, rögtön azt rendeltem. A csalódás hatalmas volt, amikor a ránézésre jónak tűnő Calzone konkrétan lecsóval volt megtöltve, még a paprika csumája is a villámra akadt. Azóta megtanultam a pizzatészta receptjét, ezek után már csak rajtam múlik, hogy milyen formában és milyen feltéttel készítem el.
Pizza Calzone (teljes kiőrlésű lisztből)
Persze a fogyókúra alatt a pizza az egyik tiltott étel, azonban, ha a tésztát teljes kiőrlésű lisztből készítem, és a feltétbe nem teszek húst, akkor egy szelet még a diétába is belefér.
Hozzávalók 1 db-hoz
A tésztához
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
150 ml víz (ha sima lisztből készíted, akkor a folyadék mennyiségét 110 ml-re kell csökkenteni)
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál nádcukor
1 teáskanál só
1 dkg élesztő
A pizzaszószhoz
1/2 doboz hámozott paradicsom
1 gerezd fokhagyma
friss bazsalikom
tengeri só
olívaolaj
A feltéthez
10 dkg csiperke gomba
1 kis fej vöröshagyma
5 dkg mozzarella
Az összes hozzávalót egy nagy keverőtálba öntöm, és a kézimixer dagasztókarjával hólyagosra keverem. Kb. 1 óra alatt meleg helyen duplájára kelesztem. Amíg a tészta megkel, elkészítem a szószt és a feltétet. Kevés olívaolajat melegítek egy serpenyőben, rádobom a fokhagymát és a bazsalikomleveleket. Kicsit átforgatom, majd ráöntöm a paradicsomokat, és megsózom. 10 perc alatt összefőnek az ízek. Előveszek egy szűrőt, és átnyomkodom rajta a paradicsomszószt, majd újabb 5 percig lassú tűzön hagyom, hogy besűrűsödjön. A feltéthez a vöröshagymát kevés olajon megdinsztelem, rádobom a félbe-negyedbe vágott gombákat, és addig pirítom, amíg a gomba leve elfő. Amikor kész a tészta, átgyúrom, nyújtófával korongot készítek belőle, rákenem a paradicsomszósz, mehet az egyik felére a gomba, mozzarelladarabokat rárakosgatom, és a tészta másik felét ráhajtom. A széleit rányomkodom, és 200 C°-os sütőben 20 perc alatt készre sütöm.
1 szelet pizza 301 kcal-t tartalmaz.