Sokáig vadásztam olyan receptre, ahol a tönkölybúza liszt mellé nem kell finom lisztet keverni, hogy ne lepényre hasonlítson a zsemle. Férjem 7 évig dolgozott egy pékségben, és felvilágosított arról, hogy minden teljes kiőrlésű lisztből készült ennivaló lapos lesz, mert túl sok rostot tartalmaz. Én meg makacs ember vagyok, addig nem nyugodtam, amíg nem sütöttem szép tönköly zsemlét. A végeredmény magáért beszél.
Karácsony másnapjára a reggeli: tönkölybúza zsemle
Hozzávalók 8 db-hoz
350 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
200 ml tej
30 g vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 dkg friss élesztő
Először a tejet, a puha vajat és a sót teszem a kenyérsütőgép tartályába, majd jöhet a liszt, rá a cukor, és a tetejére morzsolva az élesztő. 90 perces dagasztó programra kapcsolom. Amikor lejárt az idő, pici liszttel megszórom a deszkát, kiöntöm rá a tésztát, és jól átgyúrom. 8 részre vágom, még egyszer darabonként is átgyúrom, majd apró zsemléket formázok belőlük. A sütőt 50 C°-osra melegítem, egy lábosban vizet is teszek az aljára, és amikor felmelegedett, lekapcsolom. A tepsire rakosgatott zsemléket 40 percre betolom keleszteni. Ezután a sütőt 200 C°-ra kapcsolom, és 20 perc alatt a zsemléket készre sütöm. Ezt is meg tudod sütni már ezen a héten, mélyhűtőben 1-2 hetet simán kibír.
1 db 151 kcal-át tartalmaz.