Mármint chutney. De leírtam a magyar-angol szó keverékét így: szilvachutney, hát elég hülyén néz ki. Nem is tudom? A csatni, az jobb? És ciki vagy sem, de egy-két éve nem, hogy az angol-magyar változattal gyűlt meg a bajom, de még a létezéséről sem volt tudomásom. Aztán dől ránk a tv-ből a vacsoracsata, ahol ismert magyar színészek, sportolók, "médiaszemélyiségek" sütnek-főznek, talán ott láttam először a chutney készítését. És persze az angol nagyok, Jamie, Nigella, Gordon, is készített különböző gyümölcsökből. Nem is tudom, hogyan tudott Anglia "kitermelni" 3 ilyen szakács egyéniséget, amikor például Ramsey főnök egy egész műsort dobott össze azért, hogy az angol dolgozó nőket legalább vasárnap visszaterelje a konyhába egy kis házi koszt megfőzése végett, a Viasat meg tele van félkész kaján elhízott brit csajok átváltoztatásával. Egyébként, csak úgy eszembe jutott, nem a francia konyha az, ami híres? Te láttál már francia chef-et főzőshow-ban? Vagy én maradtam le róla?
Szóval chutney. Azért érdekes, mert állaga olyan, mint a lekvárnak, de nincs agyon cukrozva, ami ugye a fogyikúrás blogba nem is illene. És kb. 20-25 perc alatt kész, ami meg egy két gyermekes anyukának jelent felülmúlhatatlan előnyt. Persze kalácsra ne próbáld rákenni, az lenne a furcsa ízhatás. De száraz sült húsokhoz, mint a semleges ízű csirkemell, rendkívül jól passzol.
Hozzávalók 4 személyre:
2 csirkemell
25 dkg szilva
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
4 dkg nádcukor
2 evőkanál almaecet
1 evőkanál olívaolaj
A csirkemellre nem sok időt vesztegetek, sózom, borsozom, olívaolajon átsütöm. A szilvát megmosom, kimagozom, felkockázom. Az olívaolajon megdinsztelem a kockára vágott hagymát, a zúzott fokhagymát. Rádobom a szilvát, meglocsolom az ecettel, megszórom a nádcukorral. 20 perc alatt készre párolom.Úgy szeretem, ha marad benne némi gyümölcsdarab, ám férjem csakis a bormixerre pürésített változatot hajlandó megenni. Igazi ízbomba :)
1 adag 271 kalóriát tartalmaz.