A bab nem éppen kedvelt alapanyaga a diétás ételeknek, mert felfúj, puffaszt, és a nehéz csülkös, füstölt kolbászos bableves jut az eszünkbe. Pedig tökéletes fehérje forrás annak, - persze csülök és kolbász nélkül - aki nem vagy csak nagyon ritkán eszik húsfélét.
Hozzávalók 4 személyre:
4 maréknyi madársaláta
25 dkg száraz bab
25 dkg zöldbab
1 fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 db paradicsom
10 dkg mini mozzarella
1 citrom leve
2 kanál olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt bors
friss bazsalikom
1 teáskanál mustár
Ha sok időm van, akkor a száraz babot előző este beáztatom, majd másnap sós vízben babérlevéllel, fokhagymával ízesítve puhára főzöm. A zöldbabot külön párolom puhára. Ritkán van rengeteg időm, ezért inkább a mélyhűtött babokat használom fel. Így kb. 10 perc alatt puha mind a két fajta. A madársalátát megmosom, saláta centrifugában szárazra pörgetem, és tányérokra szedem. Rákanalazom a kihűlt babokat, elrendezem a felszeletelt paradicsomot és a kettévágott mozzarella gyöngyöket. A citromból és olívaolajból öntetet készítek, sózom, borsozom, mustárral ízesítem. Közvetlenül tálalás előtt locsolom a salátára.