A bableves másnapra főzelékké sűrűsödött, az ízek összeértek. Olyan finom volt, hogy a csülkös-kolbászos verzió nyugodtam elbújhat mögötte. És erre mit olvasok Szendi Gábor oldalán, ahol többek között a paleolit táplálkozással is foglalkozik, a hüvelyeseket felejtsük el. Pedig a dietetikusok közül sokan a hüvelyeseket tartják az első számú növényi fehérje forrásnak. Akkor most mi vaaaaan?
Kb. egy hónapja közzétettem kedvenc pizza Calzone receptemet, és ezzel nagy vitát váltottam ki a kommentekben. Jelesül, volt aki csak azért nem hülyézett le, mert volt gyerekszobája, de azért jól körül írta, hogy mi a véleménye a teljes kiőrlésű lisztből készült pizzatésztáról, meg arról is, aki ezt megsütötte. Akkor most neki ajánlom a következőt:
Pizza Margarita
Hozzávalók 1 db 32 cm-es pizzához
A tészta
10 dkg graham liszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 evőkanál olívaolaj
1 dl langyos víz
1 kávés kanál só
1 kávés kanál nádcukor
1 dkg friss élesztő
A szósz
4 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
friss bazsalikom levél
tengeri só
nádcukor (ha nem elég édes a paradicsom)
10 dkg mini mozzarella golyó (persze a tetejére, nem a szószba :))
A tésztához az összes alapanyagot egy tálba öntöm, és a kézi mixer dagasztókarjával neki esek. Addig keverem, míg egy kisebb gombóc lesz belőle. Konyharuhával letakarom, és duplájára kelesztem. Átgyúrom, újabb gombócot formázok belőle, és kerekre nyújtom. A paradicsomokat leforrázom, a héját lehúzom, és apró kockára vágom. A fokhagymát megpucolom, azt is felkockázom. Kevés olajat melegítek, rádobom a fokhagymákat és a frissen tépkedett bazsalikom leveleket, majd mehet rá a paradicsom. Megsózom, ha szükséges egy pici cukrot is teszek bele. Addig főzöm, amíg sűrű pép lesz belőle. Rákenem a pizzatésztára, a mozzarella golyókat félbe vágom, és rárakosgatom a tetejére. A 200 C°-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm.
Az egész pizza 1058 kcal-át tartalmaz.