Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Zöldségek

2009. augusztus 06. - Moroandi

A nyers illetve párolt zöldség az egyik legjobb választás, amennyiben kiegyensúlyozott, lassú, de tartós súlycsökkenést szeretnénk elérni. Minden tápláléknál ki szoktam emelni, hogy lehetőleg friss alapanyagokkal dolgozzunk, de a zöldségeknél ez egy kicsit másként van.

Nyugodtan lehet mirelitet választani, ugyanis a jobb márkák régebben azzal reklámozták magukat, hogy 4 órán belül leszedik, feldolgozzák és lefagyasztják a zöldségeket (én ezt el is hittem). Ez annyit jelent, hogy biztos több a vitamin és tápanyag tartalma annál, mint ami a zöldségesnél 3 napja aszalódik a melegben. Ha csak nincs valami biztos forrásod, ahonnan a hajnalban leszedett biocuccot meg tudod venni, akkor érdemes lehet mélyhűtött árut is vásárolni (én 1 hónapja fedeztem fel a kis gyáli piacon egy őstermelőt, aki mindig aznap reggel szedi a saját földjéről a biocukkínit-igaz, hogy drága, de nagyon finom).

Nézzük akkor, hogy a zöldségeket milyen mennyiségben érdemes fogyasztani. A standard adag 20 dkg, és az alábbi táblázatból az is kiderül, hogy annyira alacsony a kalóriatartalmuk, hogy még ennél is többet ehetsz belőlük.

retek, zeller, uborka, tök, zöld leveles saláták 30kcal
articsóka, édeskömény, padlizsán, paradicsom, cukkíni, spárga, spenót, sárgarépa 50kcal
fejes és vöröskáposzta, kelkáposzta, kínai kel, brokkoli, karfiol, karalábé 50kcal
paprika, kelbimbó, cékla, sárgahüvelyű zöldbab 70kcal

 

A zöldségeket érdemes mindig inkább párolni párolóedényben vagy kevés vízben, mert így sokkal több vitamin marad bennük, mint egy hosszabb idejű főzés során. Közvetlenül fogyasztás vagy felhasználás előtt kell megmosni, megtisztítani őket, a zöld leveles salátákat nem szabad áztatni, mert a vízben oldódó vitaminok kimosódnak belőlük. Egyébként a zöld salátához inkább olajos, ecetes vinegrett-et készítsünk, kész dresszinget vagy majonézt ne adjunk hozzá, mert többet ártunk vele, mint használunk.

Holnap az a fránya szénhidrát kerül napirendre.

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr31292841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása