Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Interkontinentális ebéd

2015. január 22. - Moroandi

cirok.jpgBarátnőm üzletébe cirokliszt érkezett. Számomra a cirok kizárólag seprű formájában volt ismert, pedig felfedezhettem volna magunknak már sok évvel ezelőtt, mert fogyni vágyóknak vagy cöliákiában szenvedőknek kiválóan használható alapanyag.

A cirok magja nem tartalmaz glutént és glikémiás indexe is az alacsony tartományba tartozik (48), tehát már ez két adat is népszerűvé tehette volna az egészséges étkezést előnyben részesítők számára. Élelmi rostban, vasban és E-vitaminban gazdag, tehát mindenképp érdemes beiktatni az étrendünkbe.

De a cirokliszt is, mint az összes gluténmentes, nehezen kezelhető, hiszen pont a glutén az, amitől a tészta ruganyos és jól nyújtható, formázható. Persze vannak trükkök - xantángumi, guárgumi - amitől rugalmas tésztát készíthetünk, de csak végső esetben vetettem volna be. Azt persze gondolhattam volna, hogy tortillát nem fogok tudni nyújtani belőle, mert azt még teljes kiőrlésű lisztből sem olyan könnyű, vagy a formázáshoz rengeteg lisztet kell szórni rá és alá. 

Szóval nem sikerült ciroklisztből tortillát varázsolni, így a teljes kiőrlésű változatot készítettem el, mivel a hús már a serpenyőben sült, a saláta meg a hűtőben érlelte össze az ízeit. Bár a gyros pitába szoktam tölteni salátával, uborkával, lila hagymával és fokhagymás joghurttal, most a pitát tortillára, a joghurtos zöldségeket amerikai káposztasalátára cseréltem. Nem voltam biztos a végeredményben, de állandó ételkritikusom, a nagylányom azt mondta: "anya, ez megint olyan finom, hogy árulni kéne". Ráadásul nem is sikerült lefényképeznem, mert ahogy betöltöttem a tortillát, azonnal el is fogyott. 

Hozzávalók 8 db tortillához

18 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
8 dkg kenyérliszt (BL 80)
himalaya só
1 kk. sütőpor
175 ml meleg víz
10 ml hidegen sajtolt napraforgóolaj

A száraz összetevőket egy tálba öntöm, majd hozzáadom a vizet és az olajat. A tésztát teljesen kidolgozom, majd 8 egyenlő részre vágom. A palacsintasütőt felforrósítom, közben a tésztadarabokból hártya vékonyságú korongokat nyújtok. Beledobom a száraz palacsintasütőben és csak addig pirítom a tésztát, amíg hólyagosodni kezd, majd a megfordítom és a másik felét is néhány másodpercig sütöm. Ennél tovább nem szabad a serpenyőben hagyni, mert kiszárad, törik és nem lehet feltekerni. Ahogy elkészült és langyos hűlt, rögtön letakarom folpackkal, de még jobb, ha azonnal tálalom. 

Hozzávalók a káposztasalátához

1 közepes fej káposzta
1 db sárgarépa
2 tk. tárkonyecet
3 ek. hidegen sajtolt napraforgóolaj
1 fej vöröshagyma
1 csésze házi majonéz (2 tojássárgája, 2 dl olaj)
1/2 csésze xilit

A káposztát és a répát lereszelem. A hagymát finomra vágom, hozzáadom az ecetet, olajat, majonézt és a xilitet. Simára kikeverem, majd ráöntöm a répás káposztára, és legalább 3-4 órára - lehet egy egész éjszakára is - hűtőbe teszem. 

Hozzávalók a gyroshoz

60 dkg pulykamell
ízfokozótól mentes görög fűszer keverék, vagy kísérletezhetünk saját keverék összeállításával is
1 dl olaj

A pulykamellet felcsíkozom, majd az olajjal összevegyített fűszerkeverékes pácba beleforgatom, folpackkal letakarom, és legalább 1 órára a hűtőbe teszem. Egy nagyobb serpenyőt felhevítek, a húst beleöntöm, és kb. 1/2 óra alatt megpárolom, majd a végén lepirítom. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr647094899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása