Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Magos-rozsos kifli

2010. január 30. - Moroandi

A kornspitz házi változata. Mivel a kornspitz védett márka lett, az eredeti recepthez nem lehet hozzájutni, csak valami hasonlót lehet kreálni. Tettem bele rozslisztet meg magokat, sőt még öregtésztát is. Erről Limara pékségében olvastam, aztán fény gyúlt a fejembe, mintha erről már a férjem is beszélt volna, csak ő elbaltázott kenyérnek nevezte. Történetesen a pékségben is megesik, hogy elszúrják, túlkelesztik a tésztát. Ilyenkor ezt félreteszik, és a következő tésztába belekevernek belőle egy darabot. Így nem kell kidobni a régi tésztát, az új dagasztásnak pedig jobb lesz tőle az állaga.

Magos-rozsos kifli

Hozzávalók 8 db-hoz

10 dkg finom liszt

10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

10 dkg Graham liszt

1 dkg élesztő

2 dl langyos tej

3 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál nádcukor

1 teáskanál só

1 evőkanál szezámmag

2 evőkanál napraforgómag

1/2 kávéskanál őrölt kömény

10 dkg öregtészta

Az összes hozzávalót egy nagy keverőtálba öntöttem, és dagasztókaros kézi mixerrel igyekeztem tésztát "gyúrni" belőle. Kell hozzá egy kis türelem, amíg az öregtészta összeáll a többi anyaggal, de nem szabad több folyadékot hozzárakni, mert nagyon nyúlós lesz, nem lehet vele dolgozni. Sőt először csak 1,5 dl tejet öntöttem hozzá, de ez kevésnek bizonyult, és után kellett a maradék 0,5 dl is önteni. A sütőt bekapcsoltam 50 C°-ra, egy lábosba vizet raktam, ez is mehetett be a sütő aljába, és amikor felmelegedett, a sütőt lekapcsoltam, beraktam a tésztát keleszteni 1 órára. Amikor letelt az óra, a tésztát átgyúrtam, 8 részre vágtam, és zsemléket formáztam belőle. Utána nyújtófával korongokat lapítottam belőlük, és feltekertem őket kifli formára. A tetejüket vízzel megkentem, bevagdostam, és 40 percre visszaraktam a sütőbe kelni. A letelt idő után a sütőt 200 C°-ra kapcsoltam, és kb. 20-25 perc alatt megsültek a kiflik. A sütőből kivéve az tetejét még egyszer megkentem vízzel, és rácsra tettem hűlni.

 

1 db 220 kcal-át tartalmaz.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr391715048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szvero 2011.11.24. 08:43:15

Szia!

Finom lett ez a kifli, örültem, mert hasonló lett kinézetre is a tiédhez. Az enyém azonban nem lett ennyire szép színű sült, és az lja kicsit ropogósabb lett. Kisebb hőfokon kellene tovább sütni?

Előre is köszi a választ!

Veronika

Moroandi · https://aloewebshop.hu 2011.11.24. 20:21:09

Szia Vera!

Igen, minden sütő más, ki kell tapasztalni, hogy milyen hőfokon érdemes sütni. Az alacsony hőmérsékleten előfordulhat, hogy kiszárad a kifli.
süti beállítások módosítása