Ritkán eszem marhahúst. Tulajdonképpen idejét nem tudom, hogy mikor ettem utoljára. A bélszínt nem szeretem, mert rosszul vagyok, ha csöpög a közepéből a vér, a jól átsütött meg rágós. Két ételt készítek nagy ritkán, az egyik a marhapörkölt, ennek nincs diétás változata :), a másik a párolt marhaszelet vadas mártásban. A párolt marhahús önmagában nem hizlal, a mártást pedig igyekeztem úgy elkészíteni, hogy kevés liszttel mégis sűrű krémet kapjak.
Marhaszelet vadas mártásban
Hozzávalók 4 személyre
60 dkg sovány marhahús (ez nálam most gömbölyű felsál)
1/2 kg sárgarépa
2 db fehérrépa
1 vöröshagyma
1 evőkanál olaj
2 teáskanál nádcukor
tengeri só
néhány szem egész bors
2 babérlevél
2 teáskanál 12 %-os tejföl
2 teáskanál liszt
1 teáskanál mustár
pici ecet
A hússzeleteket megsózom, és mind a két oldalát egy kanál olajon megpirítom. A répákat és a hagymát nagy lyukú reszelővel a robotgépben ledarálom. Egy lábosban a cukrot elkezdem olvasztani, majd ráöntöm a lereszelt zöldséget, megsózom. Addig párolom, amíg elkezd levet ereszteni, ennyi idő alatt a hús is megpirul, majd a zöldséget a húsra zúdítom. Szórok bele néhány egész borsot, és dobok rá babérlevelet. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és a hús minőségétől függően 1,5-2 órát lassú tűzön főzöm. Amikor a hús megpuhult, kiszedem belőle a borsokat és a babérlevelet, kiveszek egy tálba két merőkanálnyit zöldséget, és botmixerrel pürésítem, így kevesebb liszt kell a sűrítéshez. (Ha nem szeretnél a mártásban zöldségdarabokkal találkozni, akkor a hússzeleteket kivéve az egész mártás össze lehet turmixolni.) A pürét visszaöntöm a lábosba, és elkészítem a habarást. A lisztet a tejföllel csomómentesre keverem, megízesítem a mustárral, a zöldség levével felhigítom, majd habverővel újra elkeverem. A húsos zöldséget leveszem a tűzről, hozzáöntöm a habarást, elkeverem benne, és a tűzre visszatéve addig forralom, amíg besűrűsödik. Pici ecettel pikánsabbá lehet tenni a mártást.
1 adag 275 kcal-át tartalmaz+2 szelet korpás abonett.