Az rendben, hogy a sushi nagyon trendi, de még egészséges is. Főként, ha a Magyarországon kizárólag a Metróban kapható friss nyers lazacot füstöltre cseréljük, hiszen nem jutunk el mindennap a nagyker-be vásárolni, a friss hal pedig elengedhetetlen része a sushinak. A rizs ízesítésére használt cukrot pedig xilittel vagy agave sziruppal váltjuk ki. Igaz, hogy így már csak gyenge mása a sushinak, mégis rendkívül ízletes.
Hozzávalók
1 csésze kerek szemű rizs
1 evőkanál rizsecet
1/2 evőkanál himalája só
1 evőkanál xilit vagy agave szirup
fekete és natúr szezámmag
10 dkg füstölt lazac
wasabi
szójaszósz
Először a rizs alaposan átmostam hideg vízben, egészen addig, amíg teljesen áttetsző lett a víz, majd másfélszeres mennyiségű vízben alacsony hőfokon 20 perc alatt készre pároltam. Utána 30 percet még pihentettem, majd átkanalaztam egy üveg tálba. A rizsecettel, himalája sóval és sziruppal kikevert öntetet rálocsoltam, alaposan összekevertem. Makit és temakit nem készítettem, mert ugyan a nori lap is a szuperegészséges algából készült, nekem mégsem ízlik. Tehát maradtam a sushinál, vizes kézzel a rizs feléből krokett alakú kupacokat formáltam, rákentem egy pici wasabit, rásimítottam a lazacot. A maradék rizshez hozzászórtam a szezámmagot, alaposan átkevertem, majd a henger alakú tálalószettemben megformáztam, hogy legalább a formája emlékeztessen a makira, ennek a tetejére is került wasabi és apróra vágott lazac. Szójaszósszal tálaltam.
Mikor elkészült, rájöttem a lényegre, a sushi algával vagy anélkül, de gluténmentes, egyétek bátran.