Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Organikus élelemiszerek pro és kontra

2009. október 05. - Moroandi

Nagy vihart kavart Alan Dangour táplálkozási szakértő idén nyáron megjelent tanulmánya az organikusan termesztett élelmiszerekről. Dangour 50 év tudományos eredményeire hivatkozva arra a következtetésre jutott, hogy a bioélelmiszerek fogyasztása semmilyen előnnyel nem jár, viszont pénztárcánkra nézve káros hatásai lehetnek.

Ezek szerint csak olyan tudományos kutatásokat volt hajlandó figyelembe venni, ami az ő igazát bizonyítja. Pedig a Newcastle Egyetem Mezőgazdaságfejlesztési Intézete és a Dán Mezőgazdasági Tudományok Intézete közös kutatást végzett, összehasonlítva a növényvédőszerekkel kezelt élelmiszereket az organikus körülmények között termelt növényekkel.

Sokáig azt gondolták, hogy azok az élelmiszerek, amelyek azonos tápanyagokat tartalmaznak közel azonos mennyiségben, azok egyformán jók a táplálkozásunk szempontjából. De ez az elképzelés teljes mértékben megdőlt a következő kutatás alkalmával.

A kísérleti állatok (patkányok) ugyanazt a táplálékot kapták életük végéig, burgonyát, sárgarépát, borsót, kelkáposztát, almát és repceolajat, egyetlen különbség a növénytermesztés módjában volt.

1. az első csoport organikus táplálékot kapott, ezeket a növényeket nem permetezték és minimális mennyiségben trágyázták,

2. a második csoport élelmét szintén nem permetezték, azonban kevés műtrágyával kezelték a földet,

3. a harmadik csoport az intenzív mezőgazdasági termelési módszerekkel termesztett növényeket ehette, magas műtrágya és rovarirtószer tartalommal

Mindhárom állatcsoport teljesen azonos mennyiségű élelmet kapott azonos energia és fehérje tartalommal, és magas zsiradékkal (repceolaj). Mindhárom csoportban megvizsgálták a rovarirtószer maradványát, és mindháromnál a kimutatható határérték alatt volt az eredmény.

DE. És itt jön a lényeg: biokoszton élő állatok karcsúbbak voltak, kevesebb volt a zsírszövet a testükben, mélyebben tudtak aludni, és az E-vitamin szint a vérükben magasabb volt, annak ellenére, hogy mindhárom csoport azonos mennyiségű repceolajat fogyasztott.

Én nagy biokaja szimpatizáns vagyok annak ellenére, hogy Magyarországon még mindig elég nehéz a bioélelmiszerekhez hozzájutni. Ezeket a kutatási eredményeket ki-ki a saját vérmérséklete szerint vegye figyelembe, vagy amit a szíve diktál. Itt azért komoly gazdasági érdekek csatáznak a háttérben, minket meg vakítanak az 50 évre visszamenő kutatási eredményekkel.

Ha semmi mást nem teszel, csak a józan, paraszti észre hallgatsz, akkor azt gondold végig, hogy az elmúlt időszakban mennyi növényvédő- és rovarirtószert tiltottak be, mert ártalmasnak találták az emberi szervezetre.

És a fogyás szemponjából miért is fontos mindez? Mert a biokaját fogyasztó kísérleti állatok soványabbak voltak, és kisebb volt a testzsírszázalékuk. Arról nem beszélve, hogy a szülés után minden, amit megeszel bekerül az anyatejbe. Nyilván szoptatás alatt kerülni kell minden drasztikus fogyókúrát (ezt nem csak a szoptatás alatt javaslom), de a könnyű, tápanyagban és vitaminban gazdag bioélelmiszer fogyasztása a saját, és a babád egészségét is szolgálja.

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr941428953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása