Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Jamie Oliver egészségshow-ja

2009. december 29. - Moroandi

Totál véletlenül délelőtt a Spectrum-ra kapcsolta férjem a tévét, ahol Jamie Oliver taglalta az egészségtelen ételek szervezetünkre gyakorolt káros hatásait. Hát, mit mondjak, az ugandai és a brit ember széklet-mintájának összevetése rendkívül hatásos (hatásvadász?) volt. Jamie nem csak az egyik leghíresebb brit szakács, hanem fejébe vette, hogy megreformálja az angol iskolai étkeztetést is. Ugyanis az ottani helyzet sem rózsás, kevés pénzből sok gyereket kell jól lakatni, és az Angliában élők is hamburgeren, chipsen, pizzán nőnek fel.

Ráadásul az angol nők nem szívesen főznek (ezt meg már Gordon Ramsey vette fejébe, hogy legalább a vasárnapi ebéd főzésére megtanítja őket). Visszatérve Jamie show-jára, 12 ember, nők és férfiak vegyesen, táplálkozási szokásait kellett megváltoztatnia. Több érdekes következtetést is levontak a szakértők:

  • Nem az a férfi volt a legrosszabb egészségi állapotban, akinek ránézésre a legnagyobb volt a súlyfeleslege (a zsírréteg alatt komoly izommennyiség rejtőzködött)
  • Az a fiatal férfi, akinek ránézésre nem volt súlyfeleslege, magasabb testzsírszázalékkal "büszkélkedhetett", mint az előző pasas
  • A 82 kg-os tánctanár lány nem érezte magát elhizottnak, azonban számítógépes program segítségével bemutatták neki, hogy ha nem változtat az étkezési szokásain, mennyire lesz hájas 15 hónap múlva (na, ez őt is megdöbbentette)
  • Egy másik nőt fürdőkádba ültettek, és ráöntötték az általa egy év alatt elfogyasztott olajmennyiséget (biztos nem volt utána száraz a bőre)
  • Jamie bemutatta, hogy a készételek mennyivel több sót és cukrot tartalmaznak az otthoni friss koszthoz képest.

Nagy újdonságot egyébként nem láttam, de a cukor, a só, a mértéktelen zsírfogyasztás következményeit igen meggyőzően mutatták be (még én is megrémültem). És persze Jamie főzött is, az egyik legegyszerűbb paradicsomszószt 1 perc alatt készítette el (na jó, hámozott konzervparadicsomot használt hozzá, de frissből főzve se tart tovább 10 percnél).

Hozzávalók

2 doboz hámozott, kockázott konzervparadicsom

2 gerezd fokhagyma

olívaolaj

friss bazsalikom

csipet só

A felszeletelt fokhagymát az olíva olajon megpirította, amikor egy kicsi színt kapott, az paradicsomot ráöntötte, friss bazsalikom leveleit rátépkedte, és egy csipet sóval ízesítette. Akár spagettire, akár pizzára a legjobb és legegyszerűbb szósz, amit valaha láttam.


A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr721630862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása