Kenyér! Kenyér? Fogyókúra alatt kenyér? Igen, kenyér! Ha megnézed bármelyik liszt energiatartalmát, 10 dkg kb. 350 kcal körül van, és teljesen mindegy, hogy finom liszt vagy teljes kiőrlésű tönköly. Akkor miért halljunk minden honnan, hogy a teljes kiőrlésűt válasszuk? Ez biztos egy nagy kereskedelmi összeesküvés, megint el akarnak adni nekünk valamit, mi pedig megvesszük (bevesszük).
Mégis rengeteg pozitív élettani hatása van a teljes kiőrlésű lisztből készült kifli, zsemle, kenyér fogyasztásának:
- lassabban emelkedik a vércukor-szinted, és lassabban is fog süllyedni, tehát később érzel újra éhséget (legutóbb a Norbi Update Pékség hálózat reklámozta így magát: mérd meg a vércukor-szintedet egy update péksüti elfogyasztása után 1/2 órával, majd ismételd meg másnap hagyományos, tehát fehér lisztből készül pékáru elfogyasztása után. Vajon megcsinálta valaki?)
- mivel a teljes kiőrlésű liszteknek magas a rosttartalmuk, a sok folyadékfogyasztással kombinálva, kipucolja a beleket, és meggátolja a zsírok felszívódását
- és nem utolsó sorban több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
Tehát rozskenyeret sütöttem a fogyókúra-verseny 3. napján!
Hozzávalók
40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg fehér liszt
2 dl langyos tej
50 ml víz
30 ml olívaolaj
1 teáskanál nádcukor
2 teáskanál só
1 mokkás kanál őrölt kömény
2,5 dkg friss élesztő
A fent felsorolt sorrendbe egy mély tálba öntöttem az összes hozzávalót, és a kézi mixer dagasztó karjával 10 perc alatt összekevertem a tésztát. A sütőt 50 C°-ra melegítettem, az aljába egy lábos vizet is betettem, majd amikor felmelegedett, lekapcsoltam. Mehet a tészta a langyos, párás sütőbe kelni, úgy másfél órára. Amikor letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán átgyúrtam, és megformáztam, majd újabb 40 perc kelesztés következett. Ezután már csak a sütés következett, 40 percig 180 C°-os előmelegített sütőben.
Ja, sütés előtt még megszórtam a tetejét liszttel.
Az egész kenyér kalóriatartalma 2019 kcal, azonban legalább 20 szeletet lehet belőle vágni, tehát 1 szelet kb. 100 kcal.