Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Paradicsomos-bazsalikomos csirkemell

2010. január 21. - Moroandi

Nevezhetném olaszosnak is, de nem szeretnék abba hibába esni, hogy minden paradicsomos-bazsalikomos kaja olasz, mint ahogy bármire vagy bármibe rá- és beleteszik az ananászt, az már hawaii. Például a "híres" hawaii pizza, amire sonkát (lehetőleg valami húsipari kotyvalékot) és konzerv ananászt dobnak, megszórják olcsó sajttal (komolyan, a Metroban lehet élelmiszer-készítménynek nevezett sajtpótlót kapni, kimondottan vendéglősöknek szánt kiszerelésben, szörnyű), és ezt egy olasz mindennek nevezhetné, csak pizzának nem.   

És megint Jamie Oliver-t nézek, most DVD-n sikerült megszereznem a Jamie at Home sorozatot, ahol a vidéki házában főz igazán inspiráló kajákat. A házhoz tartozik egy hatalmas kertészet, ahol minden zöldséget maguk termesztenek, méghozzá vegyszerek nélkül. Igazi biokertészet. A melegházban a paradicsomok mellé például bazsalikomot és kövirózsát kell ültetni, így a paradicsom megmenekül a kártevőktől. Fantasztikus! Ilyenkor sajnálom, hogy Pesten élek, és csak apró telek tartozik a házhoz, bár Jamie azt mondja, ha már van egy teraszod vagy erkélyed, ott is lehet egy-két tő paradicsomot termeszteni, meg persze friss fűszernövényeket. Ja, és olyan pizzát sütött, hogy az egy olasznak is dicséretére válna.

Na, az én csirkemellemre is került némi friss bazsalikom meg paradicsom, bár mozzarella helyett sovány reszelt sajttal szórtam meg a tetejét.

Paradicsomos-bazsalikomos csirkemell

Hozzávalók 1 személyre

1/2 csirkemell filé

1 db paradicsom

bors

friss bazsalikom

olívaolaj

2 dkg sovány sajt

A csirkemellet hideg vízzel alaposan megmosom, papírtörlővel szárazra törlöm, és félbevágom. Kevés olívaolajat melegítek a serpenyőben, a húsdarabokat rádobom, megsózom, és mindkét oldalát megpirítom. Kevés alaplével vagy vízzel felengedem, csak annyira, hogy 10 perc alatt lefőjön róla. Addig a paradicsomokat vékony szeletekre vágom, a bazsalikomom letépkedem a száráról és megmosom, de egészben hagyom, és a sajtot lereszelem. A sütőt 200 C°-ra előmelegítem. Mire ezekkel elkészülök, a csirkemell is megpárolódott. Ráfektetem a paradicsomkarikákat, megszórom a bazsalikommal és a reszelt sajttal. A serpenyő műanyag nyelét alufóliába tekerem, és mehet be a sütőbe. Ezt a tippet talán Stahl Juditnál láttam, hogy nem szedi át a serpenyőből tűzálló tálban a kaját, hanem csak a serpenyő nyelét varázsolja ilyen módon tűzállóvá, és megspórolta egy edény mosogatását. Hát mosogatni én sem szeretek!

Amint a sajt rásült a húsra, kiveszem a sütőből, és tálalom.

1 adag 270 kcal-t tartalmaz.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr651689983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ani974 · http://www.csaladbaratblog.blogspot.com/ 2010.01.22. 08:17:53

Eszméletlenül finom lesz a paradicsom, ha megszórod egy kis szerecsendióval. Ha szeretitek ezt a fűszert, próbáld ki.

Egyébként nem hiszed el, de ma pont pizzát terveztem készíteni. Kacérkodtam vele, hogy az egyik lapra csirkemellből készítek feltétet. Most már eldőlt. :-) :-D

Moroandi · https://aloewebshop.hu 2010.01.22. 08:41:07

@ani974: Paradicsomra szerecsendió? Érdekes, kipróbálom!
Holnap barátnőmnél egy kisebb társaságnak rizottót fogok főzni, már most izgulok! Remélem, hogy sikerülni fog :))) Majd hozok róla fényképeket.
süti beállítások módosítása