Akár a vallási okból tartott nagyböjtön, akár a télen felhalmozódott méreganyagok eltávolítása miatt tartott léböjt kúrán vagyunk túl, húsvétkor kicsit lazábbra vesszük a diétázást, és leülünk a családunkkal az ünnepi asztalhoz ebédelni, vacsorázni. Mindig olyan receptet igyekszem ilyenkor választani, ami ízletes, mégsem terheli meg túlságosan a szervezetünket. Azt képzeld el, amikor az egyik barátunk élete első léböjt kúrája után nagyokosan a McDonalds-ba ment Big Mac-et ebédelni. Csúnya hasmenés lett a vége. Tehát nem árt az ünnepek alatt is oda figyelni, hogy mit főzünk és mekkora adagot szedünk a tányérunkra. Ez a leves mégsem extra diétás (fehér lisztből készült a galuska, jujj!), a családom nagyon szereti, és én is jóízűen tudok enni belőle.
Ünnepi zöldségleves sonkagaluskával
1 db petrezselyem gyökér
1 kis fej hagyma (lehet póré is)
15 dkg csiperke gomba
1dl 12 %-os tejföl
1 teáskanál mustár
1 evőkanál liszt
1 teáskanál nádcukor
olívaolaj
zöldségalaplé
tengeri só
petrezselyem
1 db tojás
1 dl tej
10 dkg füstölt sonka
1 kis fej vöröshagyma
liszt