Nem mindig voltam jó barátságban a rukkolával. Sokáig nem értettem barátaim rajongását, csak divatos hóbortnak tekintettem (most népszerű a rukkola, hát azt kell enni és kész). Kellett legalább 4-5 próbálkozás, hogy olyan salátát készítsek belőle, ami igazán ízlik. Mert nálam alapvető szempont, ha valami diétás, attól még finomnak kell, hogy legyen.
Hozzávalók 4 személyre:
2 kis fej karalábé
1 kis fej lilahagyma
4 marék rukkola
2 csomag hónapos retek
4 teáskanál kukorica
tengeri só
bors
mustár
méz
olívaolaj
balzsamecet
A karalábékat megtisztítom, és gyufaszál vékonyságúra vágom. Sós vízbe 3 percig forralom, majd hideg vízzel lehűtöm. Lapos tányérokra a rukkolát elrendezem, a felkarikázott hónapos retket, a karalábét, a kukoricát és a lilahagymát rászórom a tetejére. Az öntethez nem írtam mennyiséget, de a szokásos 1:3 arányban szoktam a balzsamecethez adni az olívaolajat, és egy kis kanál mustárral és mézzel, meg persze sóval, borssal ízesítem. Kakukkfüves csirkeszárnnyal tálaltam.