Mindenki paleo kenyeret süt, pedig belgyógyász szakorvosok már többször felhívták a figyelmet az ősember diéta veszélyeire. Kétféle élelmiszer radikális tiltását tartalmazza a paleo étrend: gabona és tejtermék. A tejtermékek tiltását még észérvekkel alátámaszthatónak is tartom, de gabona? Már 10.000 éve termesztjük és esszük a rozsból, búzából készült kenyeret, mégsem voltak jelen civilizációs megbetegedések.
A magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések a vegyipar és az élelmiszeripar megjelenésével és fejlődésével egyidőben jelentek meg. Persze a paleo diétát alkalmazók rövid távú sikerei kétségtelenek, a hosszú távú eredmények már korántsem ilyen egyértelműek. Nagyobb lányom óvónénije is lelkesen paleózott, kb. 25 kg túlsúlytól szabadult meg, azonban a hatalmas mennyiségű tojás fogyasztást visszafogta, és újra el kezdett joghurtot, kefirt, sovány sajtokat enni (nem hízott vissza egy dekát sem).
Számomra sokkal logikusabb az étrendünkből a gyorséttermi kajákat, a félkész és készételek sokaságát kiiktatni, mint drasztikus életmódváltás keretében megszabadulni minden gabonától és tejterméktől. A teljes kiőrlésű lisztek, a házi készítésű vaj és joghurt olyan nélkülözhetetlen tápanyagforrások, melyek teljes mértékű megtagadása hosszú távon hiánytünetekhez vezethetnek. Nyilván tartózkodnunk kell az élelmiszeripar által olcsón előállított minden értékes tápanyagot nélkülöző ételtől, azonban pl. kenyeret nagyon könnyű otthon is készíteni kenyérsütőgép nélkül is.
Hárommagvas rozskenyér
Egy apró előkészületet igényel vagy inkább egy gondolatnyi tervezést: savanyú tésztát kell készíteni a sütés előtti napon. 4 evőkanál rozslisztet és 3 evőkanál friss házi tejet (forralva, langyosra hűtve) összekeverem, majd folpackkal felfedve 1 napig állni hagyom.
Hozzávalók a kenyérhez
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1/2 evőkanál só
3 g száraz élesztő
2,5 dkg házi vaj
3 dl langyos víz
1 csipet őrölt kömény
1 evőkanál magkeverék (tökmag, fenyőmag, napraforgómag)
Egy nagy keverőtálban öntöm a liszteket, a sót, az élesztőt. A közepébe mélyedést készítek, beleteszem a puha vajat, a savanyú tésztát, a langyos vizet. Kb. 10 percig dagasztom, majd konyharuhával letakarva meleg duplájára kelesztem (1-1,5 óra). Lisztezett felületen átgyúrom, hosszúkásra formázom, beleteszem a sütőformába. Szilikont használok, azt nem kell zsírozni, lisztezni, és soha nem ragad bele a kenyér. Újra hagyom kelni 30 percet. A sütőt 220 °C-on előmelegítem, az aljába vízzel teli edény rakok. A kenyér tetejét alaposan bevizezem, megszórom a magkeverékkel, és mehet a sütőbe 35-40 percre. Félidőbe ránézek, ha túl barna lenne a teteje, rádobok egy alufóliát.