Anyósom már régen mondogatja, hogy minek szedünk ilyen-olyan vitamint, reszeljek le inkább csicsókát, keverjem össze mézzel, citrommal, és már kész is a téli vitaminbomba. Volt bennem némi ellenállás, mert nehéz megpucolni, sőt, ha megszabadítom a héjától, az értékes tápanyagokat is a kukába dobom. Azonban azért, mert rendkívül egészséges, duzzogva bár, de elfogadtam anyósomtól néhány gumót.
"Igen magas a polifruktozán inulin tartalma, amely meghaladja a 20%-ot is! Ennek az a fő élettani jelentősége, hogy az inulin 96%-a gyümölcscukorrá alakul anélkül, hogy az átalakuláshoz inzulint igényelne, azaz kiváló tápanyag a cukorbetegeknek és az inzulin problémával küszködőknek."Antal Vali
Ezen kívül magas a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink, B1, B2, niacin és C-vitamin tartalma. A rosttartalma 5-6-szor nagyobb a burgonyáénál, így fokozottam segíti az emésztőrendszer működését.
Igénytelen növény, ezért azt gondoltam, hogy két-három gumót ledugok a földbe és novembertől már lesz a kertben csicsóka. Ráadásul a napraforgóra hasonlító virágai szemet gyönyörködtetően virulnak az őszi időszakban, már a látvány miatt is érdemes termeszteni. Akár a 3 méteres magasságot is elérheti, így beültetem a kerítés mellé, a szomszéd is hagy gyönyörködjön :)
Hozzávalók:
fejenként 2-3 nagyobb gumó
citrom
méz
só, bors
olíva olaj
Kefével vagy fémszivaccsal alaposan megtisztítom, majd vékony karikákra szeletelem vagy nagy lyukú reszelőn lereszelem. Azonnal citromot facsarok rá, hogy ne barnuljon be. Sóval, borssal beszórom, majd mehet rá egy teáskanálnyi méz, egy evőkanálnyi olaj. Kockáztam hozzá kaliforniai paprikát, de sárgarépát is reszelhettem volna. Az egészet alaposan összekeverem, majd salátalevélre tálalom.