Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Stevia

2009. június 28. - Moroandi

Minden diéta abban megegyezik, hogy a súlycsökkenés érdekében el kell hagyni a cukor, illetve a cukrozott ételek fogyasztását. Mégis milyen szerrel tudjuk a cukrot pótolni?

Elsősorban mindenkinek a szacharin és az aszpartam jut az eszébe. Úgy 20-30 évvel ezelőtt Magyarországon a cukorbetegeknek nem is volt más lehetőségük, mint a szacharinnal édesíteni az ételt. Azóta itthon is megjelent több tucat édesítőszer, nehéz közülük választani. Az aszpartam tartalmú édesítők folyamatosan nagy vihart kavarnak. Jelenleg is keringenek az interneten olyan tartalmú levelek, amelyben az aszpartam rákkeltő hatására hívják fel a figyelmet, ráadásul egy nagy nevű multit is belekevernek azzal, hogy ez a gyár pénzeli az aszpartam káros mellékhatásainak eltitkolását. Ebben a vitában egyenlőre nem lehet igazságot tenni, de van egy alternatív mód, ami ráadásul természetes növényi kivonat. Ez a stevia (ejtsd:sztívia).

A stevia egy Paraguayban őshonos szubtrópusi növény. Az ott élő indiánok több száz éve ízesítik a kesernyés ízű mate teájukat a növény levelével. Kb. 150 fajta létezik, de csak a Stevia Rebaudiana Bertoni tartalmaz szteviolglükozidot, tehát csak ez alkalmas édesítésre. A növény levele 30-szor, a belőle készült kivonat pedig 300-szor édesebb a cukornál. Ezenkívül gyulladást csökkentő, baktérium- és gombaölő hatása miatt alkalmas bőrproblémák kezelésére is (acne, ekzema, seborrhoea). Cukorbetegek biztonsággal édesíthetnek vele, mivel nem emeli meg a vércukor szintet, a fogyókúrázoknak pedig áldás, mert a kalória értéke rendkívül alacsony, és csökkenti az édesség utáni vágyat. Sőt étkezés előtt 20 perccel fogyasztva a steviából sokkal hamarabb érjük el a telítettség érzését. A stevia levelét szárított formában és őrleményben teák és sütemények ízesítésére lehet használni. A szirup és a por a cukor teljes kiváltására alkalmas. Interneten több webáruházban is megrendelhető, illetve nagy áruválasztékkal rendelkező bioboltokban beszerezhető.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr931213766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása