Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Olajok, olajos magvak, zsiradékok

2009. augusztus 09. - Moroandi

Az élelmiszerek nyomagolásán feltüntetett light felirat a termékben található kevesebb cukorra vagy a kevesebb zsiradékra utal, esetleg a cukrot valamilyen mesterséges édesítővel pótolják. Az Egyesült Államokban nagy divatja van a light termékek fogyasztásának, mégis annyi extrém elhízott embert sehol nem látsz, mint ott. Ne hidd el, hogy nincs szükséged zsiradékra, többek között a zsíroldékony vitaminok is így tudnak beépülni a szervezetedbe.

A kérdés az, hogy melyik zsiradék szükséges, egészséges, és melyik az, amelyik túlzott fogyasztása elhízáshoz vezethet. A nagymamám csak sertészsírral főzött, édesapám is ehhez volt hozzászokva, tehát a 80-as években, amikor kezdtek cikkezni arról, hogy inkább növényi olajakat használjunk főzéshez, nagy csata kerekedett belőle, apám kerek-perec kijelentette, hogy olajjal főzött ételt nem eszi meg. Aztán édesanyám cselhez folyamodott, mindent az egészséges táplálkozás érdekében, és a sertészsírt felesbe bekeverte az olajjal. Én már el nem tudom képzelni, hogy valamilyen ételt zsírral főzzek. Pedig természetgyógyász barátnőm állítja, hogy vissza kellene térnünk a vajhoz, a liba és a kacsazsírhoz, ugyanis a növényi olajok annyi vegyi eljáráson esnek keresztül, mire fogyasztható állapotba kerülnek, hogy az biztosan egészségtelen. Az nem véleltlen, hogy az egyedüli biomargarin, amivel vásárlásaim során találkoztam, nagy betűkkel hirdeti a csomagoláson, hogy nem hidrogénezett.

Az alábbi táblázatban nem csak azt tudod megnézni, hogy melyek az ajánlott olajok, hanem az is, hogy mennyi Omega-3 és Omega-6 zsírsavat tartalmaznak. Az, hogy az Omega-3-ra miért van szükségünk, akkora téma, hogy külön bejegyzést érdemel, erről majd akkor írok, amikor az összes élelmiszer csoportot kielemeztem.

Olajok, zsiradékok, magvak  1 adag mennyisége Energia Omega-3  Omega-6
 Repceolaj  2 teáskanál  35 kcal  380 mg  880 mg
 Lenmagolaj  2 teáskanál  35 kcal  2150 mg  530 mg
 Dióolaj  2 teáskanál  35 kcal  405 mg  2290 mg
 Olívaolaj  2 teáskanál  35 kcal  30 mg  340 mg
 Napraforgó olaj  2 teáskanál  35 kcal  20 mg  2440 mg
 Vaj  4 g  30 kcal  45 mg  80 mg
 Margarin  4 g  30kcal  75 mg  705 mg
 Lenmag  1 evőkanál  35 kcal  1670 mg  415 mg
 Szezámmag  1 teáskanál  30 mg  65 mg  1090 mg
 Dió  3 fél  40 kcal  380 mg  2150 mg

 

Na, ez olyan hosszúra sikerült, hogy a tejtermékek már csak holnap kerülnek sorra, és még azt sem sikerült részletezni, hogy mik a zsíroldékony vitaminok, és miért van rájuk szükségünk.

Ha kíváncsi vagy rá, írd meg a kommentben, és akkor készítek ezekről a vitaminokról egy külön bejegyzést.

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr281298227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pajala · http://vasarolaszulo.blog.hu/ 2009.08.11. 15:27:33

Ajánlom figyelmedbe a ujdieta.hu/ oldalt is, ez a Dietetikusok Országos Szövetségének oldala, és az Új Diéta c. szakmai lap régebbi számait tudod itt elolvasni. Rengeteg információ van bennük laikusok számára is emészthető formában az élelmiszerekről, táplálkozásról, helyes étrendről. Sok sikert a fogyókúrához!

Moroandi · https://aloewebshop.hu 2009.08.11. 16:15:36

@Pajala: köszönöm a segítséget, megnézem.
süti beállítások módosítása