Az élelmiszerek nyomagolásán feltüntetett light felirat a termékben található kevesebb cukorra vagy a kevesebb zsiradékra utal, esetleg a cukrot valamilyen mesterséges édesítővel pótolják. Az Egyesült Államokban nagy divatja van a light termékek fogyasztásának, mégis annyi extrém elhízott embert sehol nem látsz, mint ott. Ne hidd el, hogy nincs szükséged zsiradékra, többek között a zsíroldékony vitaminok is így tudnak beépülni a szervezetedbe.
A kérdés az, hogy melyik zsiradék szükséges, egészséges, és melyik az, amelyik túlzott fogyasztása elhízáshoz vezethet. A nagymamám csak sertészsírral főzött, édesapám is ehhez volt hozzászokva, tehát a 80-as években, amikor kezdtek cikkezni arról, hogy inkább növényi olajakat használjunk főzéshez, nagy csata kerekedett belőle, apám kerek-perec kijelentette, hogy olajjal főzött ételt nem eszi meg. Aztán édesanyám cselhez folyamodott, mindent az egészséges táplálkozás érdekében, és a sertészsírt felesbe bekeverte az olajjal. Én már el nem tudom képzelni, hogy valamilyen ételt zsírral főzzek. Pedig természetgyógyász barátnőm állítja, hogy vissza kellene térnünk a vajhoz, a liba és a kacsazsírhoz, ugyanis a növényi olajok annyi vegyi eljáráson esnek keresztül, mire fogyasztható állapotba kerülnek, hogy az biztosan egészségtelen. Az nem véleltlen, hogy az egyedüli biomargarin, amivel vásárlásaim során találkoztam, nagy betűkkel hirdeti a csomagoláson, hogy nem hidrogénezett.
Az alábbi táblázatban nem csak azt tudod megnézni, hogy melyek az ajánlott olajok, hanem az is, hogy mennyi Omega-3 és Omega-6 zsírsavat tartalmaznak. Az, hogy az Omega-3-ra miért van szükségünk, akkora téma, hogy külön bejegyzést érdemel, erről majd akkor írok, amikor az összes élelmiszer csoportot kielemeztem.
Olajok, zsiradékok, magvak | 1 adag mennyisége | Energia | Omega-3 | Omega-6 |
Repceolaj | 2 teáskanál | 35 kcal | 380 mg | 880 mg |
Lenmagolaj | 2 teáskanál | 35 kcal | 2150 mg | 530 mg |
Dióolaj | 2 teáskanál | 35 kcal | 405 mg | 2290 mg |
Olívaolaj | 2 teáskanál | 35 kcal | 30 mg | 340 mg |
Napraforgó olaj | 2 teáskanál | 35 kcal | 20 mg | 2440 mg |
Vaj | 4 g | 30 kcal | 45 mg | 80 mg |
Margarin | 4 g | 30kcal | 75 mg | 705 mg |
Lenmag | 1 evőkanál | 35 kcal | 1670 mg | 415 mg |
Szezámmag | 1 teáskanál | 30 mg | 65 mg | 1090 mg |
Dió | 3 fél | 40 kcal | 380 mg | 2150 mg |
Na, ez olyan hosszúra sikerült, hogy a tejtermékek már csak holnap kerülnek sorra, és még azt sem sikerült részletezni, hogy mik a zsíroldékony vitaminok, és miért van rájuk szükségünk.
Ha kíváncsi vagy rá, írd meg a kommentben, és akkor készítek ezekről a vitaminokról egy külön bejegyzést.