Ha nem szereted a halat, vagy egészen más ízekre vágysz, készíthetsz karácsonyra aszalt szilva levest. Egy kevés cukor ebben is van, azonban a szilva felgyorsítja a bélműködésedet, a diónak pedig ugyan magas a kalóriatartalma, de tele van esszenciális zsírsavakkal, jó hatással van a koleszterin szintre, és csökkenti az éhségérzetet.
Aszaltszilva-leves pirított dióval
Hozzávalók 4 személyre
20 dkg aszalt szilva
4 dkg tisztított dió
2 evőkanál nádcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál étkezési keményítő
1 dl 10%-os főző tejszín
1 liter vizet a fahéjjal, a szegfűszeggel és a cukorral felteszek főni. Amikor felforrt a fűszeres víz, beledobom a apró kockákra vágott aszalt szilvát (néhány szemet megtartok a tálaláshoz). 10 percig lassú tűzön főzöm. Előveszem a botmixerem, és krémessé turmixolom a szilvákat. A keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesre keverem, beleöntöm a levesbe, és újra felforralom. A diószemeket egy száraz serpenyőben illatosra pirítom. Amikor a leves besűrűsödött, leveszem a tűzről, belekeverem a tejszín, és még utoljára egyet forralok rajta. Tálalásnál a félretett szilvát felkockázom, és a pirított dióval együtt a tányérokba adagolom.
1 adag 327 kcal-át tartalmaz.