Gyerekkoromban a tanító nénim, meg a gyerekorvos, védőnő mindig velem dicsekedett, hogy ez a gyerek imádja a spenótot. Nem is értettem, hogy a többiek miért nem szeretik, hiszen az édesanyám olyan finoman tudja készíteni. Aztán egyszer menzán ettem egy iszonyat keserű, ízetlen zöld trutyit és rájöttem, hogy aki utálja, az biztos idáig csak ilyen szörnyen rosszat ehetett.
A spenót szeretete máig megmaradt, de a főzelék már olyan uncsi, ezért szoktam ritkán lasagnét sütni, és egy kicsit sűrűbben taglietellét főzni. Ha most a hajad az égnek áll, hogy a tészta nem fér bele a diétás étrendedbe, ne aggódj. Hetente egyszer egy kis adagot (száraz tészta 8 dkg/adag) nyugodtan ehetsz, főként, ha nem hússal készíted a szószt hozzá.
Spenótos tagliatelle
Hozzávalók 4 személyre
450 g mélyhűtött spenót
32 dkg tagliatelle
1 teáskanál olívaolaj
1 teáskanál liszt
2 gerezd fokhagyma
1 dl 1,5 %-os tej
tengeri só
reszelt parmezán
A tésztát bő, enyhén sós vízben kifőzöm. Érdemes durum lisztből készült tésztát választani, mert a tojással készültek az egyik pillanatban még kemények, aztán egy perccel később már szét is főttek. Nincs lehangolóbb, mint egy ízetlen szétázott főtt tészta. Az olaszok nem véletlenül találták ki az "al dante" fogalmat. Amíg a tészta fő, elkészítem hozzá a spenótot. Az olajat egy lábosban melegítem, és rádobom az apróra vágott fokhagymát. Amikor elkezd színesedni, rászórom a lisztet, összekeverem, majd jöhet a spenót. Egy kis sóval megfűszerezem, és a tejjel kicsit felhígítom. Inkább sűrű maradjon, mint folyós. A kifőtt tésztát a spenóthoz öntöm, és átforgatom, hogy mindenhol zöldellő legyen. Tálalásnál reszelt parmezánnal megszórom a tetejét.
1 adag 341 kcal-át tartalmaz.