Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Halálos fogyókúra

2010. március 23. - Moroandi

Fotó: Oliviero Toscani

Ritkán nézek tévét, de most valahogy mindig odakeveredek elé, és olyan műsorra kapcsolok, ami testközelből érint, nevezetesen a fogyókúra. Tegnap este a Story Tv-n Jakupcsek Gabriella beszélgetett Lakatos Márk stylisttal, és Dr. Pászthy Bea a SOTE gyermekpszichiátriájának főorvosával az anorexiáról. Igen, jól látod, a doktornő gyermekpszichológus, ugyanis az anorexia már a 7-8 éves lányok között egyre gyakoribb betegség. És ez szíven ütött, a nagylányom, Dorina idén decemberben tölti be a 8. életévét.

Azonnal felmerült a média felelőssége! A doktornő szerint a Disney Channel fiatal sztárjai, például Hannah Montana (Miley Cyrus) az, akire a 8 éves lányok hasonlítani szeretnének. Nekem azonban a szülői felelősség is eszembe jutott. Hogyan lehetséges az, hogy megengedem a lányomnak a fogyókúrát olyan drasztikus mértékben, amely az anorexiához vezet? Illetve, mit lát otthon a gyerek? Anya folyamatosan "fogyózik", naponta méricskéli magát a mérlegen és a tükörben, és örökké elégedetlen magával?

Azt idáig is tudtuk, hogy a divatfotók photoshoppal készülnek, azonban számomra is megdöbbentő volt, amit Lakatos Márk mondott: mielőtt a számítógépes programmal kiretusálnák a nem kívánt részeket, 10 %-ot nyújtanak a fotón, tehát a 180 cm magas 50 kg-os modell, aki önmagában is vékony, azt még soványabbá teszik a trend kedvéért.

Ma pedig az RTL Klub Reggeli című műsorában folytatódott számomra a téma. Egy magyarországi felmérés szerint évente több százra tehető azok száma, akik veszélyes fogyókúrák következtében meghalnak. Ráadásul az orvos szakértő is megerősítette, hogy a drasztikus fogyókúrázók életkora egyre csökken, míg régebben a 14 éve körüli lányok kezdtek kínzó diétákba, mára a 8 éves korosztály az egyre inkább érintett.

Dorina lányomnak szerencsére eszébe nem jut, hogy fogynia kéne, de a csokoládé fogyasztását igyekszünk csökkenteni. Azt is mindig elmagyarázom neki, hogy a diéta nem egyenlő az éhezéssel, és inkább az egészséges, vitamindús táplálkozásra kell fektetni a hangsúly. Ez egy rossz evő gyermeknél nem is olyan egyszerű, hiszen mire végre valamilyen ételről eldönti, hogy megkóstolja, az biztos nem az egészséges kategóriába tartozik (rántott hús, pizza). Remélem, hogy később változik majd az ízlése, és hajlandó lesz némi párolt zöldséget, vagy zöldsalátát is megenni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr981861871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása