Édesanyám remek halászlevet tud főzni. Megveszi az élőpontyot - mindig megkéri a halárust, hogy vadásszon ki tükörpontyot (ne kelljen pikkelyezni) - lefejezi, feldarabolja, néhány szép szeletet félretesz, és kockára vágott krumplival és vöröshagymával sós vízbe felteszi főni. Lassú tűzön kb. 40 perc alatt elkészül. Utána átpasszírozza. Napraforgóolajon megfuttat egy kis édes-nemes pirospaprikát, felönti a sűrű hallével, utána ízesíti, sózza, ha szükséges. Belerakja a halszeleteket, 5 perc alatt átfőzi, és kész. Mivel én nem főzök halászlevet, a Szenteste az éve egyetlen napja, amikor ezt vacsorázom. Persze van alternatíva...
Hozzávalók 4 személyre
1 l csirkealaplé
15 dkg tengeri halfilé
1/2 fej vöröshagyma
1 tojás
tengeri só
frissen őrölt bors
1/2 citrom leve
2 evőkanál kukoricadara
Mániákus pont- és matricagyűjtő vagyok. Nyáron csak azért járt az egész család az OMV kútra tankolni, mert csúcsminőségű Grundig botmixert lehetett kedvezményesen vásárolni. Tudtam, hogy jó vétel lesz, egyszerűen imádom. A botmixerhez tartozik egy késes keverőtál, ebbe darabolom bele a tonhalat, reszelem a hagymát, beleütöm a nyers tojást, sózom, borsozom és pépesre keverem. Hozzákeverem a kukoricadarát. Egy párolóedényt vékonyan kiolajozok, belekanalazom a halgombócokat, a csirkealaplé fölé teszem, kb. 10 perc alatt készre párolom.