Amennyiben a hagyományos karácsonyi menü mellett tesszük le a voksunkat, az alábbi kalóriamennyiséggel kell számolnunk:
1 adag halászlé 170 kcal (persze kenyér nélkül)
1 adag töltött káposzta 631 kcal
10 dkg rántott ponty 559 kcal
10 dkg majonézes burgonya 438 kcal
2 szelet diós bejgli 420 kcal
2 szelet mákos bejgli 450 kcal
A Szenteste elfogyasztott vacsora (halászlé, rántott ponty majonézes burgonyával, 2 szelet bejgli) 1587 kcal-val terheli meg a szervezetünket. Néhány száz kalóriát megspórolhatunk, ha a bejglit morzsasütire cseréljük. Sokkal egészségesebb, és 1/2 óra alatt elkészül.
Almás morzsasüti
Hozzávalók 6-8 személyre
8 dkg teljes kiőrlésű liszt
8 dkg zabpehely
4 dkg nádcukor+ még 4 dkg az almához
8 dkg vaj
4 db alma
1 kávéskanál fahéj
1/2 citrom
Az almát meghámozom, felszeletelem, citromlét csöpögtetek a tetejére. A lisztet a zabpehellyel összekeverem, a vajjal összemorzsolom, a nádcukorral még egyszer átkeverem. A hőálló tál vagy egy kerek sütőforma aljára zúdítom az almát, megszórom fahéjjal és cukorral, majd a morzsalékos tésztával befedem. Előmelegített 200 C°-os sütőben 20-25 perc alatt megsütöm. A tetejére most sűrű vaníliakrémet raktam, de fehér csokis mascarponéval, vagy diétás vaníliafagyival is finom.
1 adag 258 kcal-t tartalmaz.