Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Mi kell a nőnek (40 felett)?

2011. november 13. - Moroandi


 

A blog indulásának apropóját a szülés utáni súlyfeleslegtől való megszabadulás adta. Azonban kisebb lányommal, Lilivel 37 évesen lettem várandós, így 3 év elteltével már menopausa időszakába léptem. Vicces, nem? Van egy óvodás, meg egy kisiskolás gyerkőcöm, engem meg a változó korral riogatnak a magazinok.
 
A klimax időszakát úgy az ötvenfelé közeledő nők problémájának tekintettem, azonban 40-en túl bizony már fel kell készülnöm néhány testi tünetre. Persze egyelőre még csak itt fáj, ott fáj, nehéz reggel az ágyból kikászálódni. Azonban amivel már muszáj foglalkozni, az anyagcsere drasztikus lassulása.
 
40 felett a szervezet alapvető működéséhez kevesebb energiára van szüksége. Tehát, ha ugyanannyit eszek, mint régebben, sajnos súlygyarapodásra számíthatok. Jaj, már megint szorítanak a ruhák, a mérleg nyelve jóval többet mutat a kelleténél. A drasztikus fogyókúra persze itt sem segít, egy picit kevesebbet kell enni.
 
 
 
Az egészséges táplálkozás alapelvei most válnak igazán fontossá. Az omega3 zsírsavakban gazdag olajok használat főzés során, a teljes kiőrlésű gabonák és az abból készült kenyerek, zsemlék előnyben részesítése. A rengeteg zöldség és gyümölcs fogyasztása, napi min. 2 liter kalóriamentes folyadék mellett. Ezek persze nem újdonságok, azonban néha enged az ember lánya a csokis sütik és a rántott húsok csábításának. Ennek mostantól vége!
 
Ééés persze többet mozogni. A kardió mozgás mellett (gyaloglás, kerékpár, futópad, úszás, zumba :-)) súlyzós edzéseket is be kell iktatnom. Aranyszabály: minél több az izom, annál több kalóriát éget el a szervezet. Persze nem fogok beállni testépítő hústornyok mellé edzeni, de vannak itthon kis kézi súlyzóim, ezeket is használatba kell vennem.
 
A következő kritikus tényező, amire feltétlenül oda kell figyelnem, a csontritkulás. Magyarországon már népbetegségnek számít, de pl. az USA-ban a 90-es évek elején a tejtermékeket kiáltották ki az elhízás legfőbb okának, ott is rengeteg nőt fenyeget a csonttömeg elvesztése. Tehát az étrendemből semmiképp sem hagyhatom ki a zsírszegény tejtermékeket.
 
 
De. Bő egy hónap múlva újra itt van a karácsony. A diétázók rémálma. Ha otthon, családi körben ünnepelünk, egyszerű a megoldás, kímélő, mégis ünnepi ételt készítünk. Már elkezdem a próbafőzéseket, így lesz időm bőven kiválogatni, hogy mi kerüljön karácsonykor a gyönyörűen feldíszített asztalra.
 
Készülsz már a karácsonyra?

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr103375100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása