Semmi köze a magyar lecsóhoz. Lányaim nagy szeretettel nézik a rajzfilmet, melyben egy patkány a sztárszakács. Hiszen "főzni bárki tud", hangzik el többször is a mesében. Ezzel nem mindig értek egyet. Kell egy kis érzék, és nagyon kell szeretni az ízeket és illatokat.
Mivel idén rengeteg paradicsom termett a kertünkben, és egy hatalmas cukkini "bokor" foglalja el az egyik ágyás egyharmadát, az inspiráció könnyen jött, ratatouille-t készítettem.
Hozzávalók 4-6 személyre
8-10 lédús paradicsom
1 közepes padlizsán
1 közepes cukkini
1 paprika
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szárzeller
1 póréhagyma
5-6 ágacska kakukkfű
6 evőkanál olívaolaj
só
frissen őrölt bors
Egy nagy serpenyőben 2 kanál olívaolajon a felkarikázott vagy kockára vágott cukkinit megpirítom. Utána jöhet még 2 kanálnyi olaj, azon barnára sütöm a hasonlóan feldarabolt padlizsánt is. Az elősütött zöldségeket tálra szedem és melegen tartom. A vöröshagymát apró kockára vágom, a zúzott fokhagymával és a paprikával együtt a maradék 2 kanál olajon megdinsztelem. A paradicsomokat forró vízbe dobom 10 másodperce, így sokkal könnyebb megszabadítani azokat a héjuktól. Cikkekre vágom, a levével együtt beleöntöm a serpenyőbe. Most jön a kedvenc rész: az illat! A póréhagymáról levágom a zöldjét, szétnyitogatom, és a belső világoszöld levelet rádobom a paradicsomszószra. A szárzellerből is egy ágat letörök, az is mehet a serpenyőbe. Nem utolsó sorban a kakukkfű kerül az edénybe, fantasztikus aromája betölti az egész konyhát. Persze a só és bors nem maradhat el. Így lassú tűzön 20-30 percet rotyogtatom a mártást. A sütőt 150 °C-ra előmelegítem. Az elkészült mártásba beleforgatom a cukkinit és padlizsánt, és még 30 percre betolom a sütőbe.
Anton Ego, a mesebeli ételkritikus is megnyalná a tíz ujját (Michelin csillag nem jár érte).