Újra itt a hétvége. Mivel tegnap nem igazán sikerült diétás ételeket ennem, ezért ma különösen oda kellett figyelni, hogy mit főzök magamnak.
Reggeli
1 db korpás zsemle
2 szelet sovány sajt
1 db paprika
Ebéd
Zellerpüré leves
Ez annyira diétás, hogy az előző napi kilengésemet teljesen helyre billenti. A zeller egyébként is az alacsony glikémiás indexű ételek közé tartozik, ráadásul ebbe a levesbe semmilyen sűrítő anyagot nem keverek.
A glikémiás indexről röviden: eredetileg cukorbetegek tápanyagtáblázatában alkalmazták először. 1-100-ig osztályozzák az élelmiszereket, aszerint, hogy a szőlőcukorhoz képest milyen gyorsan emelkedik, illetve csökken a vércukorszint az étel elfogyasztása után. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszú időre telítettség érzetet keltenek. És fordítva is igaz: minél magasabb egy étel GI értéke, annál gyorsabban szívódik fel, és nagyon gyorsan kialakul az újabb éhségérzet. Ezért van, hogy a gyorséttermek menüit elfogyasztva hirtelen jól lakunk, aztán egy óra múlva még éhesebbek vagyunk, mint előtte. Na vissza a zellerhez!
1 db zellergumó
1 db leveskocka
1 pohár natúr joghurt
A zellert felkockázom, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, beledobok egy leveskockát, és puhára főzöm. A botmixerrel pürésítem, és belekeverem a joghurtot. Ennyire egyszerű. Egy pici borsot esetleg lehet beleszórni, én azért nem tettem bele, mert Lilike is velem együtt ette. Ő is nagyon szereti.
Vacsora
Zöldsaláta
½ fej saláta
1 db paradicsom
¼ kígyóuborka
1 db paprika
3 dkg feta sajt
Olívaolaj
Balzsamecet
Salátafűszer
Minden hozzávalót feldarabolok, a salátaleveleket összetépkedem, egy tálba belehelyezem. Külön tálkába kikeverek 1 evőkanál balzsamecetet 2 evőkanál olívaolajjal és a salátafűszerrel. A kész öntetet a salátára locsolom, és jól összekeverem.