Természetgyógyász barátnőm segítségemre sietett. Elolvasta az étrendemet, és azt a megállapítást tette, hogy túl sok a tejtermék. Kevesebb sajtot, tejet fogyasszak, el kell hagyni a margarint, mert tele van adalékanyaggal. Egyek kölest, bár azt nem tisztáztuk, hogy milyen formában, mert az jól lúgosít. Reggel pedig mindig legyen valami epeműködést indító zsiradék,/ bármennyire is hihetetlen/olaj, vaj, tojás de leginkább picurka liba, vagy kacsazsír!!! Ha reggel beindul az epeműködés, beindul a hasnyálmirigy is és vele az anyagcsere, azaz a fogyás. És mi is az a lúgosítás? Miért van rá szükség? Ennek jártam utána!
Dr. Robert Young amerikai kutató orvos nevéhez fűződik az Új Biológia megalkotása. Röviden összefoglalva ez azt jelenti, hogy minden betegség egy okra vezethető vissza, még pedig a test elsavasodására. Dr. Young szerint, ha test sav-bázis egyensúlya rendben van, akkor a kórokozók nem tudnak megtelepedni, tehát a szervezet egészséges marad. Mitől savasodik el a testünk? A magas fehérje tartalmú ételektől. Természetesen nem azt jelenti, hogy ezek után csak vegán táplákozást kell követnünk. A testnek soha nem jó az egyoldalú étrend. Ezért dőlnek meg sorra azok a diéták, amelyek valamelyik tápanyagot megvonják a szervezettől (pl. Atkins). Ahhoz, hogy a testünk sav-bázis egyensúlya rendben legyen, sok zöldséget és gyümölcsöt javasolnak a természetgyógyászok, lehetőleg nyersen fogyasztva. Kimondottan előnyös, ha biogazdálkodásból való. És egy kis felsorolás a teljesség igénye nélkül, hogy jobban eligazodjunk a táplálékok között.
Erősen savasító:
Parmezán, gouda, tojás sárgája
Közepesen savasító:
Hús és húskészítmény
Pisztráng, hering
Egész tojás
Gomolya sajt, túró
Szénsavas üdítők
Enyhén savasító:
Tejföl, teljes tej, gyümölcsjoghurt
Hüvelyesek
Tojás fehérje
Édességek
Fehér rizs
Semleges:
Olaj
Lúgosító ételek:
Zöldségek (zeller, cukkíni, burgonya stb.)
Gyümölcsök (alma, narancs, ananász stb.)
Tejsavó (nem azonos tejsavó fehérjével)
Kakaó, kávé, tea, vörösbor, lekvár, méz
Erősen lúgosító
Spenót, banán, mazsola
Azt azért nem árt figyelembe venni, hogy ez a lúgosító étrend egyéb szempontokat nem mérlegel. Ilyen a rosttartalom, a koleszterin-bevitel, glikémiás-index, példának okáért a banán, amely erősen lúgosító hatású, ellenben igen magas a gyülölcscukor tartalma. Egyéb diétákban, a hagyományos 90 napos diéta gyümölcsnapján kívül, nem is szokták alkalmazni.
Mi a véleményed a lúgosításról?