Az ideális mértékű fehérje fogyasztása elengedhetetlen a szervezetünk egészséges működésében. Szerepet játszik a növekedésben, fertőzések leküzdésében, a sebgyógyulásokban, és nélkülözhetetlen építő köve az izomfejlődésnek. Az általánosan elfogadott mennyiség a testsúlykilógrammonkénti 1 g fehérje fogyasztása. Az elsődleges fehérje forrás a hús, a hal, a tojásfehérje, a sajt, a túró, és ha semmilyen állati eredetűt nem vagy hajlandó megenni, akkor ott a szója.
Először a tejtermékekről készítettem egy táblázatot. Természetgyógyászok a tej és tejtermékek fogyasztását kifejezetten károsnak tartják, bár én még nem találtam rá meggyőző magyarázatot, hogy miért, ha Te tudsz ilyen, kérlek írd meg. Azon kívül, hogy a tejtermékek kitűnő fehérje források lehetnek, nagy adagban tartalmaznak kalciumot, ami a csont fejlődéséhez, illetve a csontritkulás megelőzéséhez fontos. Ha azt az álláspontot követed, hogy nincs szüksége az embernek egy másik emlős (boci) tejére, akkor nem árt valamilyen kálcium tartalmú táplálékkiegészítő után nézned.
Tej és tejtermék | 1 adag | energia | fehérje | kalcium |
félzsíros tej | 2 dl | 95 kcal | 5 g | 245 mg |
sovány tej | 2,5 dl | 95 kcal | 6 g | 325 mg |
gyümölcsjoghurt (0,1% zsír) | 150 g | 115 kcal | 5 g | 185 mg |
kecsketej | 1,5 dl | 105 kcal | 5 g | 195 mg |
zsírszegény túró | 3 evőkanál | 85 kcal | 10 g | 110 mg |
zsírszegény sajt | 3 dkg | 115 kcal | 10 g | 330 mg |
Amennyiben nem tudsz 0,1%-os gyümölcsjoghurtot vásárolni, inkább készíts magadnak natúr joghurtból és valamilyen friss gyümölcsből, ugyanis a készen kapható gyümölcsös joghurtok 50 kalóriával többet tartalmaznak, és hozzáadott cukortól lesznek édesek.
Holnap a húsokat és a halakat rakosgatom táblázatba.