Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Böjt és léböjt

2009. szeptember 03. - Moroandi

A böjt nem kapcsolódik szorosan a fogyókúrához, azonban szinte mindig jár némi súlycsökkenéssel. A böjt valamilyen formája minden vallásban megtalálható, azonban a legismertebb a katolikus hívők 40 napos böjtje, ami hamvazószerdától húsvét nagyszombatjáig tart.

A 40 napos böjt

Jézus 40 napig böjtölt a pusztában, csak kenyeret és vizet vett magához. Ekkor jelent meg a kísértő. Jézus szembenézett vele és önmagával. A böjt lényege ebben fedezhető fel, a testi és lelki megtisztulásban. A 40 napos böjt a 7.században vált elterjedtté, ezeken a napokon szigorúan be is tartották, hogy napjában csak egyszer ettek kenyeret sózva, és vizet ittak. Az egyház jelenleg hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú böjtöt, illetve a közte lévő időszakban eső péntekekre a húsmentes étkezést. A böjt mára nem jelent többet a hús elhagyásánál, így a lényeg feledésbe merült.

A léböjt

A léböjt kúra napjainkban rendkívül népszerű, annyira, hogy néhány wellness hotel 1 hetes szervezett csoportokat indít. Azonban orvosi felügyelet nélkül egészséges embernek nem szabad 3-5 napnál tovább végezni. A lényeg a test méregtelenítése. Általában a salaktalanítás eredménye, hogy javul az anyagcsere, a bőr tisztább és feszesebb, a szem csillogóbb, a haj fényesebb lesz. A léböjt kúra alatt semmilyen szilárd táplálékot nem szabad fogyasztani, viszont kötelező a sok folyadék, ami napi 3-4 liter is lehet. Ez lehet ásványvíz, gyógytea, frissen préselt zöldség- vagy gyümölcslé, esetleg zsiradék nélkül készült zöldségleves átszűrve. A léböjtöt 3 szakaszra érdemes bontani.

 

A böjt előtti 2-3 napban csak párolt zöldséget, gyümölcsöt, esetleg kevés joghurtot érdemes enni

A böjt tisztító szakasza az, amelyben csak a fent leírt folyadékot szabad fogyasztani, ez a periódus az, ami nem lehet több 3-5 napnál

A levezető szakaszban az első napon már lehet enni gyümölcsöt, a második napon túrót vagy joghurtot, a harmadikon kását, kefírt, pirítóst.

 

A böjt teljes időtartama alatt tilos a kávé, fekete tea, az alkohol és a szénsavas üdítők fogyasztása. Az első 1-2 napban fejfájásra, szédülésre lehet számítani, ez a szabad levegőn végzett sétával, esetleg egy teáskanál mézzel orvosolható. A jól végzett léböjt kúra megtisztítja a testet és a lelket is a lerakódott méreganyagoktól, ezáltal jóval energikusabbak leszünk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr261358712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyirfa kati 2010.06.09. 11:38:24

Én most vagyok túl egy 10 napos böjt kúrán. Nem kifejezetten fogyókúrás céllal végeztem a kúrát, hanem inkább a testi-lelki-szellemi megtisztulás miatt. Az, hogy a böjttel sikerült megszabadulnom 6 kg-tól, csak külön öröm volt számomra. A böjt óta úgy érzem magam, mintha teljesen kicseréltek volna. Sokkal tisztábbak a gondolataim, sokkal frissebb vagyok, jobban tudok koncentrálni és a nap végére sem fáradok el olyan könnyen. A bőröm sokkal feszesebb lett, a narancsbőröm pedig szinte teljesen eltűnt.Eztán biztos, hogy évente 2szer fogok 10 napos böjt kúrát tartani.
Sokat olvasgattam, mindenfélét mielőtt neki láttam volna a böjthöz. Többek között így akadtam rá erre a cikkre is, amit nagyon hasznosnak tartok. Én nyirfanedvvel böjtöltem, mindenkinek csak ajánlani tudom.
Kati
süti beállítások módosítása