Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Dr. House

2009. szeptember 12. - Moroandi

A Dr. House legutolsó részében szerepelt egy szőke, fiatal lány, akiről annyit tudtunk meg az elején, hogy diétázik és jógázik, meg nyaktól lefelé lebénult. House-nak megint nem állt össze a kép, és egy öngyújtóval megégette a lány talpát, hangos sikoly hallatszott, így rögtön kiderült, hogy nem lehet érzéketlen a lába. Először rásütötték, hogy csak beképzeli a bénulást, de aztán egyre durvább tüneteket produkált, még meg is műtötték volna, ha House nem látja meg a csúnya körmöket.

A diétázó, jógázó lány ugyanis skorbutban szenvedett, ami a tengerészek hírhedt betegsége volt a rossz táplálkozás miatt (friss zöldséget és gyümölcsöt egyáltalán nem fogyasztottak). Mivel védekezett a beteg lány? "De én sok fehérjét eszem!" Na az kevés! Ezért nem javasolt pl. Dr. Atkins diétája, mert húst hússal lehet enni, azonban a gyümölcs és zöldség fogyasztása a kúra elején tilos, és a későbbiekben is csak minimális mennyiséget lehet ezekből a fontos vitaminforrásokból fogyasztani. Ja, a skorbut egy rendkívül súlyos, C-vitamin hiány következtében kialakult betegség.

A C-vitamin a legismertebb létfontosságú tápanyag, a meghűlés és az influenza elleni küzdelem elengedhetetlen vitaminja.

A C-vitamin funkciója

A C-vitamin olyan értékes antioxidáns, amely segíti a szabad gyökök leküzdését, ugyanakkor fontos multifunkcionális vitamin. Szerepet játszik a bőr, valamint a bőrben az izmokban és a szervekben lévő kötőszövet egészségének megőrzésében, javítja a vörösvértestek vasmegkötő képességét.

A kollagén

A kollagén a szervezetben leggyakrabban előforduló anyag, mivel ez teszi ki a kötőszöveteket alkotó rostok legnagyobb részét. A C-vitamin nélkül a kollagén-képződés folyamata megbomlik, és problémák egész sorát okozza a szervezet különböző részeiben (ezt láthattuk a Dr. House-ban). A kollagén az a kötőanyag, amely összetartja a szervezetet. Ez a szövet rögzíti az izmokat a csontokhoz, a bőrt az izmokhoz. A kollagén olyan szilárt fehérje, amely a kötőszövetek, köztük a csontok, a fogak, a porcok, az ínak, a szalagok, a bőr és a véredények legfontosabb alkotóelemei. Az egész szervezet felépítése a kollagéntől függ, a kollagén épsége pedig a C-vitamintól (egyéb tényezők mellett).

 

A C-vitamin két alapvető funkcióval támogatja immunrendszerünket:

1. serkenti a betolakodókat megtámadó fehérvérsejtek termelését,

2. fokozza a szervezet antitestképzését, amelyeket a fertőzéssel szembeni reakcióként termelik a sejtek.

 

Napi szükséglet

Az Uniós ajánlás napi 60 mg, mivel a vízben oldodó vitaminok gyorsan ürülnek ki a szervezetünkből, így a stresszes vagy a most következő influenzás időszakban ennek a többszörösére is szükségünk lehet. (Szentgyörgyi professzor úr haláláig napi 1000 mg C-vitamin fogyasztott). A legjobb természetes C-vitamin források: kivi, citrusfélék, paprika, csipkebogyó.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr631378031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása