Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Folyt. köv.

2009. szeptember 13. - Moroandi

Az egyetlen sorozat, amit megnézek a tv-ben, az a Dr. House. Mivel tegnap a filmben látott skorbutos lány kapcsán írtam a C-vitamin fontosságáról, egész nap azon járt az agyam, hogy nem teljes a kép. Hiszen a vízben oldódó vitaminok másik nagy csoportja a B-vitamin, és még itt vannak a zsírban oldódó vitaminok is.

Ha azt gondolod, hogy a B-vitaminnak aztán semmi köze a fogyáshoz, ez nem teljesen igaz. A B-vitaminok nagy többsége szerepet játszik az idegrendszer megfelelő működésében. Tehát, amikor éppen kevesebbet eszel a súlycsökkenés reményében, két dolog miatt fontos az idegrendszer épsége: 

1. nem fog kezed-lábad remegni az idegességtől, hogy nem eheted meg a kedvenc csokidat

2. sokkal kitartóbb leszel

A B-vitaminok alapvetően fontosak a szénhidrátok glükózzá alakításában, amely a szervezet számára szükséges energiát biztosítja. Szerepe van ezenkívül a zsírok és fehérjék lebontásában, az egészséges vörösvértestek termelésében és az idegrendszer normális működésében. A B-vitaminok elősegítik az energia hasznosítását az elfogyasztott élelemiszerekből.

B1 (tiamin): részt vesz a szénhidrátok glükózzá alakításában, fontos szerepe van az idegrendszer megfelelő működésében.

B2 (riboflavin): lényeges a bőr, a szem és az idegburok egészségének megőrzéséhez.

B3 (niacin): elősegítit a bőr, az idegek és a gyomor-bél egészségének fenntartását.

B5 (pantoténsav): az enzimek és a hormonok alkotórészekent fontos szerepe van az anyagcserében.

B6 (piridoxine): az aminosavak anyagcseréjében, a vörösvértestek termelésében, valamint az idegszövetek és a bőr működésében fontos.

B9 (folsav): a kismamák legfontosabb vitaminja, mert a magzat gerince (a velőcsövet lezáró folyamat) csak folsav jelenlétében fejlődik ki hibátlanul.

B12 (cianokobalamin): részt vesz a vérsejtek termelésében.

 

B-vitamin források

A kenyér, a gabonafélék, a gabonamagvak, a levélzöldségek, a máj, a tej és a tejtermékek, valamint a tojás a B-vitaminok természetes forrásai. Ugyanakkor érzékenyek a magas hőmérsékletre, a hosszú tárolásra, illetve a főzési eljárásokra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr701379803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása