Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Rozsos ciabatta

2009. december 14. - Moroandi

Karácsonykor nincs is jobb, mint egy ráérős reggeli a családdal, már, ha nem kell szülőkhöz, nagyszülőkhöz rohanni. Ha kell, az is tök jó, átölelheted régen látott rokonaidat, és nem neked kell főzni. Na, de a reggeli! A nap legfontosabb étkezése, és karácsonyi hangulatban, nyugalomban indítani a napot, együtt a családdal, van-e fantasztikusabb ennél? Az asztal gyönyörűen megterítve, vaj, méz, lekvár (csakis diétás), egy kis csirkemell sonka, pár szelet sovány sajt és finom zöld tea, esetleg gyümölcstea. És, hogy mire kend azt a vajat?

Az első ötletem a rozsos ciabatta. Olaszországból származó négyszögletes zsemle, amely kiadós, gyorsan elűzi az éhséget, és tele van rostokkal, amely segíti az emésztést.

 

Hozzávalók 8 db-hoz

1 dkg vaj
190 ml langyos víz
1 teáskanál só
1 teáskanál 10 %-os ételecet
5 dkg rétesliszt
7,5 dkg graham liszt
7,5 dkg rozsliszt
15 dkg finom liszt
1,5 dkg sovány tejpor
1 teáskanál cukor
1 dkg élesztő

 

 
A kenyérsütő tartályába a hozzávalók sorrendjében rakosgatom bele az anyagokat. Ha nincs ilyen berendezésed, akkor egy mély tálba először a száraz anyagokat kell beletenned, utána a nedves anyagok jönnek, azonban a cukor és az élesztő itt is utolsó a sorban. A géppel egyszerű a dolog, kiválasztom a dagasztó programot (az én gépemen ez 90 perc), és a tartályban forgó keverőlapát elvégzi helyettem a munka nehezét. A kézi dagasztás egy kicsit melósabb, de nem lehetetlen, legfeljebb ledolgozol némi extra kalóriát. A tésztának egy nagy gombóccá kell formálódnia, és legalább 1 órát meleg helyen pihennie. Akár géppel, akár kézzel készítetted elő ciabattát, innen ugyanúgy folytatódik tovább a munka. Belisztezett gyúródeszkára borítom, nyújtófával kb. másfél centi vastagra nyújtom, pizzavágóval vagy bármilyen más görgős vágószerszámmal feldarabolom 8 részre. Írhatnám, hogy egyenlő részre, de ez még nekem soha nem sikerült, ráadásul a reggelinél nem fogjuk méricskélni. A 8 nyers zsemlécskét egy lisztezett tepsire teszem, a sütőt 50 C°-ra előmelegítem, és egy kis lábosban vizet is teszek a sütő aljába. A nedves környezetben jobban megkel, és szebben sül meg a tészta. 40 percig kelesztem, majd kiveszem, ügyelek arra, hogy meleg helyen tartsam, amíg a sütő felmelegszik 180 C°-ra. 15-20 perc alatt készre sütöm.
 
 
Mindezt természetesen nem karácsony reggelén sütöm, hanem már ezen a héten elkészült az első adag. Beteszem hűtős tasakba, és mehetnek pihenni karácsonyig a mélyhűtőbe. Mivel Lili lányom másfél éves, de még mindig reggel 6-kor kel, ezért ébredés után rögtön kiveszem a ciabattákat, kb. 1 óra alatt kiolvad, és olyan friss, mintha aznap reggel sütöttem volna.

 

1 db 168 kcal-át tartalmaz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr51598387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása