Ahogy szilveszterkor malac dukál, úgy újév napján valamilyen formában lencsét szokás enni. A malac a szerencsét hozza meg, a lencse pedig a sok pénzt. Továbbra sem vagyok babonás, mégis minden újév napján lencsét eszünk. Főzelék vagy leves? Most a leves mellett döntöttem.
Újévi lencseleves
Hozzávalók 4 személyre
25 dkg lencse
2 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
só
1 gerezd fokhagyma
babérlevél
ecet
4 teáskanál 12 %-os tejföl
A lencsét átválogatom, és hideg vízben 3 órát áztatom. A sárgarépát megpucolom, és karikára vágom. Egy nagyobb lábosban hideg vízben a lencsét, a sárgarépát, és az egész hagymát felteszem főni. Fokhagymát dobok mellé, megsózom, és 2 babérlevelet rakok mellé. 40-45 perc alatt megpuhul. Ekkor kiveszek belőle egy tányérnyit és botmixerrel összeturmixolom, majd visszaöntöm. Így nem kell a levest berántani (kalóriát spórolunk), mégis finom sűrű lesz. Tálalás előtt pici ecettel savanyítom, és a tányérba egy teáskanál tejfölt teszek.
1 adag 270 kcal-át tartalmaz. (A hagyományos lencselevesbe füstölt kolbász is jár, sőt be is kell rántani, azonban itt ezeket a nehéz hozzávalókat kihagytam belőle, mégis nagyon finom leves, méghozzá diétás, sikeredett belőle).