Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Ha nem tudsz lemondani a hamburgerről!

2010. január 04. - Moroandi

A legnagyobb gyorséttermi lánc mindenáron próbálja bebizonyítani, hogy az ott készült hamburger nem annyira káros, mint ahogy elterjedt róla. Tápanyag-táblázatot tesznek a tálcára, salátákat a hűtőpultba, és nyilván meg is van az eredménye. Elhitetik Veled, hogy egészségesen táplálkozol, mert nincs is annyi zsír meg szénhidrát benne, mint hiszed, de ezt be ne vedd, egy kis menü, kis hambi, kis krumpli, light cola (ásványvíz?) több, mint 1000 kcal.

 

Mivel én is szeretem a hamburgert, muszáj volt kitalálni, hogy milyen zsemlébe milyen husit tegyek. Azt előre kell bocsátanom, hogy a klasszikus hamburgerzsemle állagát és ízét nem lehet egészséges verzióban előállítani, ugyanis a kalácstésztához hasonlóan cukorral, vajjal, fehér lisztből készítik. Emellett sütőipari adalékanyaggal teszik lágyabbá, és tartósítószerrel érik el, hogy 3-6 hónapon keresztül megtartsa a minőségét. Na, ebből én nem kérek!

Hamburgerzsemle Graham lisztből

Hozzávalók 10 db-hoz

15 dkg fehér liszt

25 dkg Graham liszt

10 ml olívaolaj

270 ml langyos tej

1 teáskanál só

2 teáskanál nádcukor

2 dkg friss élesztő

Az összes hozzávalót egy nagy tálba öntöm, és a kézi mixer dagasztó karjával kb. 10 perc alatt hólyagosra dagasztom. A sütőbe teszek egy tál vizet, és bekapcsolom 50 C°-ra. Amikor felmelegedett, lekapcsolom, és tésztát 1 órán át kelesztem benne. Amikor megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán még egyszer átgyúrom, majd 10 egyenlő részre vágom, és zsemléket formázok belőle. A sütőt visszamelegítem 50 C°-ra, és lisztezett sütőlemezen még 40 percig kelesztem benne a zsemléket. Ha letelt a 40 perc, kiveszem, a sütőt most már 200 C°-ra kapcsolom be, és amikor forró, a zsemléket 15-20 perc alatt pirosra sütöm.

Így 1 db zsemle 175 kcal-át tartalmaz!

A másik kritikus hamburger tartozék

A hamburgerhús klasszikus verziója 80/20 arányban tartalmazza a marhahúst, illetve a marhahúson lévő zsírréteget. És ez vele a kisebb baj! Szintén a nagyüzemi gyártásnak köszönhetően ízfokozóval, meg állományjavítóval teszik "fogyasztásra alkalmassá".

Hambuger húspogácsa csirkemellből

Hozzávalók 4 pogácsához

1 db csirkemellfilé (kb. 30 dkg)

tengeri só

frissen őrölt bors

1 gerezd fokhagyma

petrezselyem

2 teáskanál olívaolaj

A csirkemellett nagyon könnyű apró kockákra vágni, tehát akkor is boldogulsz vele, ha nincs otthon húsdarálód. A lényeg, hogy a darabolás, csíkozás, majd kockázás után darált húsra emlékeztető állagot kapjak. Utána csak jól összekeverem a fűszerekkel, és 4 kis darab folpackra külön-külön kanalazva egy pogácsára elegendő mennyiséget, majd ellapítom. A befóliázott négy kis húspogácsát egymásra rakosgatva beteszem a hűtőbe egy fél órára, így semmilyen kötőanyag (+kalória) nem kell hozzá, hogy ne essen szét a hús. Egy serpenyőben kevés olívaolajat öntök, a húspogácsákat kicsomagolom, és óvatosan a serpenyőbe rakom őket. Mindkét oldalát megpirítom, és figyelek arra, hogy a belseje se maradjon nyers. Érdemes vékonyra lapítani a pogácsákat, és lassú tűzön sütni, így biztosan átsülnek a húsok.

1 db húspogácsa 96 kcal-át tartalmaz.

Ezen kívül még salátát, paradicsom és uborkakarikát, esetleg lilihagymát szoktam belerakni. Ez egy hamburgernél kevesebb, mint 20 kcal, és a ketchup vagy mustár (ezt én is készen vásárolom, olyan kevés fogy, hogy nem érdemes itthon pepecselni vele) sem több 15 kcal-nál.

A végeredmény: 306 kcal-ból kihoztam egy tök finom hamburgert garantáltan friss alapanyagokból (persze sült krumlit nem eszek hozzá, de a maradék salátaféléket el szoktam majszolni).

Tudtad, hogy 10 dkg sült krumli több, mint 600 kcal-át tartalmaz?

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr11644391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FredYoong · http://fredyoong.wordpress.com/ 2010.01.17. 15:44:59

Ja, a gyorséttermi láncok mindent megtesznek egy kis profitért. Most a Taco Bell hirdetett valami fogyis programot. Itt van róla egy szatirikus értékelés angolul: www.marksdailyapple.com/an-open-letter-to-taco-bell/

dundolka 2010.01.20. 09:18:10

Ne bántsuk a hambit:)Ha belegondolok rég nem ettem ilyet, de ha a kóla és a sültkrumpli lemarad mellőle semmi gond vele:) Ha saláta kerül bele vagy mellé akkor a fehér buci se akkora bűn.Amúgy ha emlékeim nem csalnak a mekdönci féle, egészen picinyó:)
süti beállítások módosítása