A krémlevesek a sűrítő eljárás miatt nem tartoznak a diétás ételek közé. A kis, zacskós adagok meg hiába tartalmaznak kevés kalóriát, az minden, csak nem természetes, még ha próbálja is a gyártó elhitetni velünk, hogy vitamindús, egészséges ebédhez jutunk általa. Van egy apró kis trükk, hogy ne, vagy csak minimális mennyiségben kelljen lisztet a leveshez hozzáadni.
Póréhagymaleves
Hozzávalók 4 személyre
4 szál póréhagyma
zöldségleves-alaplé
tengeri só
frissen őrölt bors
1 teáskanál olaj
1 teáskanál liszt
1 evőkanál 12 %-os tejföl
1 db graham zsemle felkockázva
4 dkg sovány sajt
A póréhagymát felkarikázom, és annyi zöldséglével öntöm fel, hogy éppen ellepje. És ez a titka az egésznek. Mivel kevés folyadékot adok hozzá, így önmagában is sűrű lesz a leves, nem kell sok lisztet használni a krémes állag eléréséhez. 20 perc alatt puhára főzöm a hagymát, majd botmixerrel pürésítem. A teáskanálnyi olajat a kis lábosba öntöm, rászórom a lisztet, fehéredésig hevítem, majd leveszem a tűzről, és elkeverem benne a tejfölt. A levesből egy merőkanálnyi mennyiséget a liszthez öntök, kikiverem csomómentesre, és visszaöntöm az egészet a leveshez. Frissen őrölt borssal, és ha szükséges, sóval ízesítem. Visszaforralom, amíg a leves be nem sűrűsödik. A zsemlét kockára vágom, és száraz serpenyőben megpirítom. Közvetlenül a tálalásnál szórom a tányérokba a zsemlekockákat, hogy ne ázzanak szét. Kevés reszelt sajttal megszórom a tetejét.
1 adag 169 kcal zsemlével, sajttal együtt.