Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Pulyka gyros

2010. január 15. - Moroandi

Évekig jártunk a férjemmel az Üllői út-József körút sarkára a görög büfébe. Még nem voltak gyerekek, a Corvin moziba mentünk filmet nézni, és előtte gyrost ettünk. Aztán terhes lettem a nagyobb lányommal. Mi történik ilyenkor? Vagy extrém dolgokat is megeszik a várandós nő, vagy mindentől felfordul a gyomra. Hát velem az utóbbi esett meg, az addig imádott gyrosnak megéreztem az illatát, és totál rosszul lettem. Sokáig nem voltam hajlandó megenni.

 

Aztán volt egy büfém, pontosabban kettő, de csak az egyikben sütöttünk gyrost. Nem én készítettem a húst, mert csak félkész vagy mélyhűtött alapanyagokkal dolgozhattunk. Így minden reggel fagyasztva hozták a formába öntött, pácolt húst. Illata nagyon jó volt, profi volt a fűszerezés, de ahogy elkezdtem levagdosni, hát volt abban minden, csak malacfül nem. Azóta sem piacon, sem plázában nem eszem ilyesmit. Tudod, ez olyan, mint a húsüzemekben dolgozók nem eszik meg a felvágottakat. De a gyros szeretete továbbra is megmaradt, tehát nagyon örültem amikor a Kotányi piacra dobta a görög fűszerkeverékét. Ezt az egy húsfélét muszáj fűszerkeverékkel készíteni, mert annyira el van találva, hogy nem tudtam leutánozni.

Pulyka gyros

Hozzávalók 4 személyre

60 dkg pulykamell vagy pulykacomb

1/2 zacskó görög fűszerkeverék

1/2 dl olaj a páchoz

1 pohár natúr joghurt

1 gerezd fokhagyma

tengeri só

jégsaláta

4 db paradicsom

1 db kígyóuborka

1 fej lilahagyma

sűrített paradicsom + chili (csak akkor, ha kedveled a csípős szószt)

A húst egészen vékony csíkokra vágom, és az olajjal összekevert fűszerkeverékbe forgatom. Legalább egy fél órára beteszem a hűtőbe pácolódni. Előveszek egy nagyobb serpenyőt, beleöntöm a húst, és fehéredésig pirítom, majd felöntöm kevés vízzel, és készre párolom. Kb. 30 perc alatt kész is van. Addig, amíg a hús párolódik, a joghurtba belenyomom a fokhagymát, megsózom, és visszarakom a hűtőbe tálalásig. Ha készítesz hozzá csípőset, akkor azt is érdemes az elején elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek. Elég hozzá egy kis doboz sűrített paradicsom, amibe ízlésed szerint keverj chilit, és vízzel annyira higítsd fel, hogy egy kicsit folyós legyen. Ez is mehet a hűtőbe. Már csak a zöldségek vannak hátra, a salátát, az uborkát, a lilahagymát és a paradicsomot megmosom, és vékonyra szeletelem. Amikor elkészült a hús, mindenkinek a tányérjára szedek a salátákból, a tetejére halmozom a gyrost, és meglocsolom a joghurttal, a férjem kap hozzá egy kis csípőset is. Ja, meg sült krumplit, hiszen ő nem diétázik. Lehet pitába is gyömöszködni az összes hozzávalót, de ritkán kapni igazán jó minőségűt.

1 adag 353 kcal-át tartalmaz.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr561672526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ani974 · http://www.csaladbaratblog.blogspot.com/ 2010.01.15. 09:40:13

Ez szuper. Én még csak sertés húsból csináltam, mert általában az van itthon. Persze pulykából is kipróbálnám szívesen.
Egyébként direkt nem fűszerezed meg jobban a joghurtot? Én szoktam bele tenni egy pici citromlevet, kaprot, petrezselyem zöldjét (mindkettőből jó a szárított)és csipetnyi cukrot. Isteni az íze.

Moroandi · https://aloewebshop.hu 2010.01.15. 09:53:47

@ani974: Biztos finom! Na, legközelebb, ha csinálok, akkor kipróbálom a fűszeres joghurtot, csak a kaprot kell kihagynom belőle, mert a férjem megérzi a szagát, és kifordul a konyhából!
süti beállítások módosítása