Tavasz a méregtelenítés (testi megtisztulás), a húsvéti nagyböjt (testi és szellemi felfrissülés), a fogyás (télen felszedett súlyfölöslegtől való megszabadulás), a nagytakarítás ideje, na meg a medvehagymáé. A lőrinci piacon minden magára valamit adó zöldségkereskedő már tart a standján ebből a gyöngyvirág leveleire hasonlító növényből. Vigyázat, a gyöngyvirág levele mérgező! Inkább biztos forrásból vásároljuk, mint magunk gyűjtsük az erdőből.
Medvehagyma leves
Hozzávalók 4 személyre
1 csokor medvehagyma
1 szál póréhagyma
1 l zöldségalaplé
frissen őrölt tarka bors
1 evőkanál kávétejszín
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál 12%-os tejföl
A póréhagymát felkarikázom, a medvehagyma leveleit összetépem. Egy kisebb fazékba dobom a zöldségeket, a zöldségalaplével felöntöm. Ez most nálam a DM-ban kapható bio zöldségleves kocka volt saját alaplé híján. Kb. 20 percig főzöm. Átöntöm a turmixgépbe, rátekerem a borsot, ellenőrzöm a levét a só miatt, és homogénre turmixolom. Közben az olívaolajat felmelegítem, beleszórom a lisztet, fehéredésig pirítom, leveszem a tűzről és belekeverem a tejfölt. A levest visszaöntöm a fazékba, néhány kanállal pedig a tejfölös sűrítményre szedek, habverővel simára keverem, és belecsurgatom az egészet a levesbe. Egyet forralok rajta, majd a tejszínnel lágyabbá varázsolom az ízét. Férjem kap hozzá néhány kis szelet sajtos pirítóst.
Ki tudja a medvehagyma kalória tartalmát?